Els treballadors d’Abantia fan vaga per exigir el cobrament de la paga extra de Nadal

El grup empresarial Abantia, que té a Sant Boi oficines de sis de les empreses, ha comunicat als treballadors que la paga extra de Nadal la cobraran amb retard. Un 25% de la plantilla, segons la UGT, fa vaga durant 24 hores per exigir el pagament. L’empresa rebaixa el seguiment de la protesta al 4%.

Un grup de treballadors a les portes de l'empresa durant les 24h de vaga.

Un grup de treballadors d’Abantia a les portes de l’empresa durant les 24 hores de vaga // UGT

La plantilla d’Abantia ha fet el dijous 18 de desembre una vaga de 24 hores perquè la direcció de l’empresa els ha comunicat que no cobraran aquest mes la paga de Nadal. L’aturada va començar a les 5.45 del dijous i va finalitzar a la mateixa hora de divendres.

Abantia compta amb la particularitat de que està formada per diverses empreses. Representants dels diversos comitès d’empresa van acordar que totes elles convocarien vaga però finalment, «per manca de temps», segons asseguren els sindicats, només van convocar els 500 treballadors d’Abantia Manteniment, Abantia Instal·lacions i Abantia Seguretat.

La jornada de vaga va succeir amb normalitat. Més d’un centenar de treballadors es van reunir a les portes de l’empresa, situada al polígon Les Salines, per fer visible la seva indignació. Les diferencies entre el nombre de treballadors que van secundar la vaga són considerables. Mentre Abantia ha assegurat de manera interna que la vaga només va tenir un seguiment del 4%, el sindicat d’UGT replica que aquest càlcul és fals perquè el calculen sobre els 2.300 treballadors del grup, quan a la vaga només van estar convocats mig miler, i que per tant el percentatge de seguiment arriba al 25% del treballadors.

Un conflicte que no és puntual

La paga d’estiu ja la van rebre amb dos mesos de retard, i al 2013 els 2.300 treballadors van patir una rebaixa salarial del 5% i una reducció de plantilla. «Cada branca de l’empresa ens diu que té beneficis però després el grup gran no deixa d’aplicar retallades als treballadors», denuncia Jaime Tripiana, treballador de la secció de manteniment i delegat d’UGT a Abantia.

L’empresa ha afirmat que abans del 29 de maig de 2015 farà efectiva la paga extra de Nadal als treballadors, però els sindicats no estan gens convençuts. Tripiana assegura que la companyia té impagaments amb molts proveïdors i que «estan renegociant el deute amb els bancs, un fet que no millorarà la delicada situació de l’empresa». Tripiana indica que fins i tot els costarà pagar el sou del mes vinent.

Recomanacions personalitzades