Cinc escoles reben 9.000 euros de l’Ajuntament com a premi pel que han estalviat en energia

Les mesures d’eficiència energètica que han incorporat cinc escoles públiques de Sant Boi han permès reduir el consum d’electricitat i gas natural més de 18.000 euros. L’Ajuntament premia als centres implicats amb una aportació econòmica equivalent al 50% de l’estalvi assolit l’any 2013.

Un cartell recorda en una de les escoles l'importància de tancar el llum al sortir d'un aula. // Ajuntament de Sant Boi

Un cartell recorda en una de les escoles l’importància de tancar el llum al sortir d’un aula. // Ajuntament de Sant Boi

L’ Ajuntament de Sant Boi de Llobregat ha premiat amb 9.000 euros a cinc escoles públiques de la ciutat que han aconseguit estalviar en el consum d’electricitat i gas natural més de 18.000 euros. L’administració local, que és qui paga les factures del consum energètic als centres educatius, ha premiat aquest esforç amb una aportació econòmica equivalent al 50% d’aquesta quantitat i encara s’estalviarà de les arques municipals el 50% restant.

Les escoles públiques que participen en el programa i rebran els diners mitjançant un conveni amb l’Ajuntament són l’escola Montbaig, Amat Verdú, Benviure, Barrufet i Maria Fernández Lara. L’estalvi energètic aconseguit per aquests centres educatius ha estat de 190.000 kWh d’energia final (electricitat i gas natural) menys que la mitjana de referència del període 2010-2012, la qual cosa representa una reducció de 41.000 kg de CO2 emesos a l’atmosfera i un estalvi econòmic calculat en 18.000 euros.

La metodologia Euronet 50/50 ha suposat la creació en aquestes escoles d’equips energètics -alumnes dels propis centres- que s’encarreguen de vetllar per una correcta gestió i aplicació de les mesures d’estalvi en els centres. És realment la mesura fonamental que ha fet funcionar el projecte. Aquests equips s’encarreguen d’aturar la il·luminació d’aules i passadissos quan no s’utilitzen o hi ha suficient llum natural, aturar radiadors, adequar l’horari d’ús de la calefacció a les condicions climatològiques, mantenir els equips en stand-by durant períodes nocturns o festius, entre alters accions similars. El regidor de Medi Ambient, Josep Puigdengolas, es mostra orgullós d’aquesta iniciativa i afirma que «la implicació amb el programa EuroNet 50/50 és una mostra més de la implicació i del compromís dels centres en la promoció de la sostenibilitat energètica». 

L’Escola Maria Fernández Lara és la que més estalvi va generar l’any 2013, gràcies a la seva gestió energètica i a l’aïllament dels tubs de calefacció a la sala de calderes. Altres mesures dutes a terme als centres han estat la millora de la gestió de portes i finestres de l’escola Barrufet, la substitució de les estufes elèctriques al cicle infantil en el centre Benviure, l’inici de la sectorització de l’enllumenat de les aules de l’escola Amat Verdú i la senyalització de la importància de l’estalvi energètic en diferents espais del centre Montbaig.

Recomanacions personalitzades