L’Espai de la Solidaritat de la Puríssima aplega per primer cop a entitats més enllà de la cooperació

Les novetats d’enguany en aquest espai ha estat la barreja dels estands de cooperació amb altres entitats que treballen en salut comunitària i en igualtat d’oportunitats. A més el joves del Centre Obert Don Bosco han gestionat el Tropical Bar, on es feien còctels sense alcohol. 

La cantant africana Nakany Kanté va oferir un concert com a cloenda de la Fira de la Puríssima // Maria Roda

La cantant africana Nakany Kanté va oferir un concert com a cloenda de la Fira de la Puríssima // Maria Roda

L’Espai de la Solidaritat ha estat sempre un espai de la Fira de la Puríssima on els ciutadans podien conèixer el treball de les ONG’s de cooperació santboianes. Després d’un parell d’anys on algunes d’aquestes entitats han decidit no participar-hi al creure que l’afluència de gent a la carpa cada cop era menor, enguany s’ha decidit obrir-ho a la participació de les entitats que treballen en l’àmbit  de la salut comunitària i en el de la igualtat d’oportunitats.

Estands de malalties minoritàries com el desconegut síndrome de Sanfilippo, el síndrome de Rett o la fibromiàlgia compartien espai amb l’associació de dones magrebines El Farah o l’associació d’amistat San Miguelito – Sant Boi. «Hem entès que l’espai de la Solidaritat i la Diversitat havia de donar cabuda a totes aquelles entitats i iniciatives de la nostra ciutat que treballen la cooperació, la salut comunitària, la diversitat o la solidaritat dins i fora de les nostres fronteres» justifica Alba Martínez, regidora de cooperació, solidaritat i pau.

Carme Alcalde, de l’associació d’amistad San Miguelito – Sant Boi -una de les poques entitats de cooperació que han estat presents aquest any- valora molt positivament la convivència dins la carpa entre tots els estands. «La Fira ens permet fer difusió dels nostres projectes i activitats al temps que donem a conèixer la implicació de la cooperació santboiana des de fa 20 anys’ afirma Alcalde. La barreja d’entitats dins aquesta carpa no ha sorprès als visitants. Marcela Ríos, una santboiana fidel a la Puríssima, comentava que per ella totes els estands eren d’entitats «que tenen l’objectiu final de millorar la vida de les persones» i afirmava que «és un espai imprescindible per tota la gent solidària que a la Fira aprofitem per comprar regals de Nadal solidaris».

Noves activitats dins de la carpa

Una altra novetat de l’Espai de la Solidaritat ha estat el Tropical Bar, organitzat per joves del Centre Obert Don Bosco, on els visitants tenien la possibilitat de tastar còctels sense alcohol i productes de comerç just.  A més, les persones que visitaven aquest punt de la Fira i lliuraven aliments al Banc d’Aliments o joguines per Nadal a l’estand corresponent s’han pogut emportar a casa el calendari municipal 2015.

D’altra banda, un escenari va acollir al llarg dels tres dies tallers de cuina saludable i de manualitats, espectacles infantils, jocs interactius solidaris i, fins i tot, un concert de música africana a càrrec de la cantant Nakany Kanté, que va posar el punt final a la programació d’enguany i que va omplir la carpa amb un centenar de visitants, molts dels quals no van deixar de ballar.

Alguns dels rostres que apareixen a l'exposició van assistir a la seva inauguració // Maria Roda

Alguns dels rostres que apareixen a l’exposició van assistir a la seva inauguració // Maria Roda

A uns metres de l’espai de la solidaritat, davant de la biblioteca Jordi Rubió i Balaguer, també hi havia un espai relacionat: l’exposició «Solidàries», que recull testimonis de santboians implicats d’alguna manera o altre amb l’agermanament de la ciutat amb San Miguelito, a Nicaragua. Martínez comenta l’esperit de l’exposició, on «Totes les fotografies i els testimonis volen posar el centre de l’atenció en els vincles creats entre els dos municipis i les seves gents i ens ajuden a comprendre el valor que ha tingut l’agermanament en la trajectòria vital d’aquestes persones i el benefici mutu que comporta», va remarcar la regidora de cooperació durant la inauguració de la mostra.

Recomanacions personalitzades