Sant Boi commemora el Dia Internacional contra la Violència Masclista amb un missatge dirigit a les adolescents

L’acte central de la commemoració del Dia Internacional contra la Violència Masclista ha estat una festa de reivindicació amb el color lila com a protagonista. La jornada ha inclòs la lectura d’un manifest reivindicatiu i la presentació de la campanya Això no és Amor, amb la intenció de sensibilitzar i prevenir situacions de violència masclista entre els joves.

El manifest contra la violència masclista va ser llegit en català, castellà i àrab per dones representants de les entitats i col·lectius que formen el Consell Municipal de les Dones. // Maria Roda

El manifest contra la violència masclista va ser llegit en català, castellà i àrab per dones representants de les entitats i col·lectius que formen el Consell Municipal de les Dones // Maria Roda

El Mercat de la Muntanyeta ha estat un any més l’escenari escollit per organitzar la jornada dedicada a lluitar contra la violència de gènere i commemorar el 25 de novembre, el Dia Internacional contra la Violència Masclista. Allà es va llegir el passat dissabte al matí el manifest de la jornada. Li van posar veu representants de les entitats i col·lectius que formen el Consell Municipal de les Dones. Es va llegir en tres idiomes – català, castellà i àrab- i va posar l’èmfasi en reiterar «la necessitat de seguir treballant per sensibilitzar la societat al voltant de la realitat de la violència masclista i evitar les relacions de parella basades en la desigualtat i la discriminació».

El text va fer una referència especial a la situació que pateixen moltes dones afectades per alguna discapacitat reconeguda tot indicant que «s’enfronten a una discriminació múltiple, freqüentment desconeguda i invisible». També es va adreçar un missatge a la joventut, a qui se li va demanar «no deixar que les parelles decideixin per una mateixa» i tenir especial control de les xarxes socials.

En aquest sentit s’ha llençat la campanya ‘Això no és amor‘, dirigida sensibilitzar particularment a joves i adolescents de la ciutat. La iniciativa, que té una intenció preventiva, posa l’èmfasi en les manifestacions de violència masclista que es produeixen a Internet i a les xarxes socials. «Això no és amor» vol generar debat alertant de l’existència de relacions abusives i microviolències que sovint passen desapercebudes. Aquests tipus de violències tenen com a víctimes habituals les noies i afecten qualsevol tipus de relacions de parella, incloses les menys formals o institucionalitzades.

A més de la campanya informativa, una pàgina web permet accedir a È-Lia, un servei de consulta anònima i assessorament virtual que oferirà resposta especialitzada en un termini màxim de 72 hores com a eina de prevenció i autoprotecció per evitar aquest tipus de situacions. A més, la web inclou tests per avaluar si una persona pateix violència masclista o si té conductes violentes, així com una llista de recursos especialitzats, enllaços a pàgines webs i material audiovisual i bibliogràfic sobre el tema.

Globus i activitats diverses

Després de la lectura del manifest a càrrec de les dones del Consell Municipal de les Dones de Sant Boi davant el mercat de la Muntanyeta, va arribar el simbòlic moment de l’enlairada de globus liles i blancs contra la violència mascilista. L’alcaldessa Lluïsa Moret va cloure la jornada afirmant que «la violència masclista és l’exemple més clar de les desigualtats entre homes i dones» i va animar a tots els assistents a seguir lluitant per «arribar al dia que no coneguem la mort de cap dona més».

La jornada del 25 de novembre va finalitzar amb una enlairada de globus // Maria Roda

La jornada del 25 de novembre va finalitzar amb una enlairada de globus // Maria Roda

Durant tot el matí del dissabte hi havia al carrer un estand amb documentació i informació especialitzada dels serveis que ofereix el Centre de Recursos i Documentació de les Dones (CRDD). Es van repartir xapes, adhesius i postals. També es va organitzar l’espectacle infantil «De gran seré…seré…què seré de gran?» , a càrrec de la contacontes Merche 8A. Els actes van reunir a una cinquantena de persones. 

El programa commemoratiu inclou aquest dimarts l’activitat La violència masclista 2.0, una jornada dirigida a professionals de l’àmbit de l’atenció a la infància, l’adolescència i la joventut, i el proper dijous 27 de novembre, la sessió La cooperació municipal a la cruïlla: Una jornada pel debat i la reflexió , dedicada a conèixer el paper de les dones en els països en vies de desenvolupament.

Recomanacions personalitzades