Centre d’Estudis del Baix Llobregat: 40è aniversari

centre estudis comarcals baix llobregatEl 2014 farà 40 anys de la reunió fundacional del Centre d’Estudis del Baix Llobregat (CECBLL), que va tenir lloc el 23 de novembre de 1974 a Martorell, al Museu de l’Enrajolada-Santacana. Han passat quaranta anys des d’aleshores i volem aprofitar el quarantè aniversari per reconèixer els homes i dones que el van fundar, per fer memòria de la seva herència i valorar el què ha representat el projecte del Centre per a la comarca durant aquests anys.

Al inicis de la transició democràtica, quan encara no estava restablerta la divisió comarcal, el Centre va ser la primera entitat que es va plantejar l’àmbit comarcal com a territori de referència i actuació. Així es crea una associació cultural sense ànim de lucre, que tenia per objectius fer recerca històrica, cohesionar el territori des del punt de vista cívic i promocionar la comarca. El generós treball voluntari dels associats, la divulgació dels estudis i el compromís cívic amb el territori foren la clau de volta de la bona acollida i constituïren el motor que feu possible la consolidació del Centre.

Les primeres reunions de Junta eren itinerants. Sense una capitalitat comarcal definida Martorell les acollí. Quan, finalment, al 1987 es restablí la divisió comarcal la necessitat de disposar d’un local estable era evident. L’oferiment per part de l’Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat de cedir-nos un espai, va fer que la seu del Centre es situés a la capital de la comarca.

Després dels anys fundacionals, sota la presidència del Sr. I. Clopas, el Centre inicià una etapa sota el fort lideratge del Dr. J. Codina (1980-1995), historiador de prestigi de El Prat de Llobregat. La consolidació de la democràcia caracteritza aquesta etapa en la què la convocatòria de recerques col·lectives que dotaren a la comarca d’una bibliografia d’alt nivell científic i crearen un model de treball seguit després per altres centres d’estudi. Des dels seus inicis, un altre tret d’identitat del Centre fou la pluralitat dels associats i la capacitat de diàleg i consens per defensar el patrimoni i el territori de la comarca.

A partir de 1995 comença una etapa presidida per el Dr. Carles Riba i Romeva (1995-2013), enginyer i primer alcalde democràtic de Sant Joan Despí. Durant aquests anys, els canvis econòmics, urbanístics i demogràfics van transformar la comarca profundament. Aquest període es caracteritza per la projecció de l’entitat i la participació en el debat sobre la realitat comarcal i la seva transformació.

La tasca cultural i cívica que desenvolupa el Centre continua essent necessària. En donen testimoni els Premis de Reconeixement Cultural, els nombrosos llibres publicats, l’edició de la revista Materials, les exposicions itinerants, els materials didàctics, les conferències i altres tipus d’actes i activitats culturals i cíviques realitzades a la comarca i pels pobles de la comarca, on darrerament la defensa del patrimoni i la recuperació de la memòria democràtica han estat claus.

La implicació del Centre en diverses campanyes cíviques, que reivindicaven la dignitat de la comarca, ha estat una constant. La lluita a favor del riu fa uns quants anys, o la lluita per la defensa del Parc Agrari i l’agricultura oposant-se a Eurovegas, en són entre d’altres dos exemples. Així com els canvis que han afectat als àmbits d’estudi, que s’han ampliat a diverses àrees científiques, i en l’increment de la producció de materials didàctics útils a la comunitat educativa de la comarca.

Aquests darrers anys, han nascut centres d’estudis locals als pobles que han assumit objectius de recerca i dinamització cultural, desenvolupant una tasca molt positiva. El Centre recolza, coopera i organitza anualment un espai de trobada amb els centres locals. S’hauria de cercar una major complementació del treball en xarxa entre els centres d’estudis locals i el projecte més ampli del Centre d’Estudis Comarcal, que assumeix els mateixos objectius en l’àmbit comarcal.

Ara el Centre es troba amb una estructura consolidada i també amb una nova seu, l’entitat s’ubica en un espai públic on s’està participant en una experiència de gestió cultural. Per liderar aquesta nova etapa, difícil i plena de reptes, el 8 de març del 2013 el Centre va escollir per primera vegada una presidenta, la Sra. Conxita Sánchez Medina, que va ser regidora de Sant Joan Despí i consellera de cultura del Consell Comarcal del Baix Llobregat. Manté una línia de treball de continuïtat basada en el compromís i la participació. Ella ha liderat la darrera campanya cívica presentant el manifest a favor de la unitat de la comarca davant l’imminent promulgació de la nova Llei de governs locals de Catalunya, que ha comptat amb la signatura i el recolzament de diverses entitats de la comarca.

Actualment, el Centre és un referent al territori amb una gran capacitat per construir consensos per fer d’espai aglutinador entre les institucions i la societat. Aquests 40 anys han estat un viatge de mutu enriquiment, ni el Centre existiria sense el suport rebut de persones, associacions i administracions ni la Comarca tindria el perfil cultural que la caracteritza sense les sinergies i l’esperit de xarxa que ha afavorit el Centre.

Cal reconèixer en aquesta trajectòria la dedicació i el compromís de les persones que van fundar l’entitat i les que durant els darrers anys han participat i han liderat el Centre, sense les quals avui no seria l’entitat de referència que és i també reconèixer la valuosa tasca de gestió quotidiana, amb la qual s’han establert bases molt sòlides per continuar treballant.

Però l’actual situació de crisi també ha afectat al Centre, les dificultats en el finançament dels projectes s’han incrementat a causa de l’asfixia econòmica tant de les institucions públiques com dels particulars. Sabem que la crisi passarà, però no passarà la il·lusió i el compromís que el Centre té amb la comarca. Per això s’ha iniciat una campanya de captació de socis, sòcies i patrocinis.

En la celebració del 40è aniversari ens cal recuperar la il·lusió dels anys fundacionals, ens cal el compromís de més persones associades i el suport de nous mecenatges, per donar continuïtat a aquest projecte cultural i cívic col·lectiu, que ens ajudarà a projectar i a preservar la comarca i el seu patrimoni per a les futures generacions. No escatimem cap esforç, la dignitat de la comarca s’ho val.

Junta del Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat

Recomanacions personalitzades