Sant Boi col·labora en la instal·lació d’una incubadora de l’Agència Espacial Europea a Castelldefels

L’Agència Espacial Europea ha posat en marxa al campus de la UPC de Castelldefels la seva primera incubadora d’empreses a Espanya. Els ajuntaments del Delta del Llobregat, entre ells el de Sant Boi, fan una aportació econòmica anual per convertir el territori en un «pol d’atracció» pel sector aeroespacial.

Edifici RDIT de la UPC al campus de Castelldefels, on s'ubica la incubadora de l'Agència Espacial Europea // UPC

Edifici RDIT de la UPC al campus de Castelldefels, on s’ubica la incubadora de l’Agència Espacial Europea // UPC

Els ajuntaments de Sant Boi de Llobregat, Viladecans, El Prat de Llobregat, Gavà i Castelldefels han signat un conveni de col·laboració amb el Consell Comarcal del Baix Llobregat per gestionar la incubadora de l’Agència Espacial Europea (ESA) que s’acaba d’instal·lar al campus de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) a Castelldefels.

Es tracta de la primera incubadora d’empreses de l’Agència Espacial Europea que s’obre a Espanya. L’espai s’anomena Business Incubation Centre (BIC) i se suma a una xarxa formada per vuit espais similars a altres països europeus com Holanda, Anglaterra, França, Alemanya, Bèlgica i Itàlia. En total, actualment hi ha unes 90 empreses en aquests espais i fins al dia d’avui ha facilitat la creació de més de 250 start-ups tecnològiques europees.

Tecnologies de l’espai per usos terrenals

La incubadora instal·lada al Baix Llobregat forma part d’un programa de l’Agència Espacial Europea posat en marxa l’any 2003 amb l’objectiu de «facilitar la creació de projectes que basin el seu negoci en l’ús de sistemes o tecnologies espacials per a aplicacions terrestres». És a dir, no són empreses que busquen anar a la Lluna, sinó que aprofiten les tecnologies de l’espai amb les que compta l’Agència Espacial per desenvolupar productes, serveis o aplicacions amb finalitat industrial o per a ús quotidià que siguin útils. El responsable de la incubadora de Castelldefels, Jorge Fuentes, destaca que «és una qüestió d’imaginació de l’emprenedor, les aplicacions són infinites».

A més del coneixement tècnic i científic de l’equip de l’ESA, les empreses instal·lades al BIC -ubicat a l’edifici RDIT del campus de la UPC a Castelldefels- compten amb suport econòmic, així com assessorament tècnic i comercial. En aquest punt és on també entrarà el servei local d’assessorament a les empreses d’ajuntaments com el de Sant Boi.

El procés de recepció de sol·licituds per entrar a la incubadora es manté obert al llarg de l’any per a empreses de recent creació amb menys de cinc anys d’activitat al mercat. Des de la seva posada en marxa fins el 2018 s’espera que passin unes 40 start-ups tant locals com internacionals.

31.250 euros anuals

Sant Boi aportarà durant quatre anys 31.250 euros anuals per a la gestió de la incubadora, la mateixa quantitat que Viladecans, Gavà i El Prat de Llobregat. Castelldefels, per la seva banda, aportarà 125.000 euros i l’Ajuntament de Barcelona 450.000. A més, també estan implicats en el finançament  la Universitat Politècnica de Catalunya (880.000 euros), l’Àrea Metropolitana de Barcelona (500.000 euros) i la Diputació de Barcelona (250.000). L’Agència Espacial Europea, principal impulsora del projecte, inverteix uns dos milions d’euros. També es troba implicada la gestora de capital risc de la Caixa, Caixa Capital Risc, que oferirà accés preferent a finançament privat als projectes allotjats a la incubadora.

D'esquerra a dreta: Lluís Tejedor (El Prat), Lluïsa Moret (Sant Boi), Manuel Reyes (Castelldefels), Joaquim Balsera (Consell Comarcal), Carles Ruiz (Viladecans) i Raquel Sánchez (Gavà) // Ajuntament de Castelldefels

D’esquerra a dreta: Lluís Tejedor (El Prat), Lluïsa Moret (Sant Boi), Manuel Reyes (Castelldefels), Joaquim Balsera (Consell Comarcal), Carles Ruiz (Viladecans) i Raquel Sánchez (Gavà) // Ajuntament de Castelldefels

La signatura del conveni es va fer a la sala de plens de l’ajuntament de Castelldefels fa unes setmanes. L’alcaldessa de Sant Boi, Lluïsa Moret, va assegurar que la participació de la ciutat en aquest projecte respon a «la necessitat de treballar per a la promoció de l’activitat econòmica, l’enfortiment de la històrica trajectòria de treball conjunt entre les poblacions del delta del Llobregat i la voluntat de seguir treballant en la innovació, la recerca i la transferència de coneixement que es tradueix en experiències de teixit productiu real».

Tant Moret com la resta d’alcaldes presents a l’acte van destacar l’aposta decidida conjunta per generar un nou pol d’activitat econòmica que faci del Baix Llobregat un referent en l’aplicació de la tecnologia espacial. L’alcalde de Castelldefels, Manu Reyes, va apuntar alt plantejant la possibilitat de que a partir d’aquí el Delta del Llobregat es pugui arribar a convertir en «el Silicon Valley del sud d’Europa».

Recomanacions personalitzades