Prop d’un centenar de persones assisteixen a la primera competició de poesia recitada a Sant Boi de Llobregat. El Llobregat Slam Poetry es celebrarà regularment a partir d’ara a Sant Boi i El Prat. Esteve Bosch de Jaureguizar ha estat el guanyador de la nit d’aquesta nova cita cultural a la ciutat.
Poesia, el bar de moda de la ciutat i un format innovador. Aquests van ser els ingredients de l’èxit del primer Llobregat Slam Poetry, que es va celebrar el passat dijous 9 d’octubre a La Masia de Sant Boi. El Llobregat Slam Poetry va apostar per un gir més a l’esdeveniment Slam, i va oferir «un combat de boxa a cop de vers» en paraules d’un dels seus impulsors, el poeta santboià Cysko Muñoz.
«Un dels trets distintius que fa diferent la nostra proposta és que la gent decideix, que el públic no te un rol passiu només d’oient sinó que dona la seva opinió i decideix el guanyador» explica Muñoz, que no està sol en aquesta aventura ja que l’acompanya també la Nuria Nia, que s’encarrega del vídeo i de la producció i el poeta Marc Garcia qui conduirà l’espectacle els dies que es celebri a l’Artesà, del Prat de Llobregat.
Després d’explicar les normes bàsiques i decidir per sorteig les parelles, el so que dóna el tret de sortida en un ring de boxa és utilitzat també aquí pels combats de paraules. Els participants a l’slam surten a l’escenari de dos en dos, tenint els tres minuts corresponents per a cada un d’ells. Aquest és precisament un dels factors innovadors de la competició estrenada a Sant Boi: tres minuts com a màxim i «si et passes hi ha penalitzacions i es resten vots», apunta Nia. L’objectiu és «crear un ambient de competitivitat i tensió però barrejat amb el bon rotllo que s’aprecia clarament entre els poetes participants», complementa Cysko Muñoz.
Poesia propera i comprensible
Nuria Nia apunta que una de les claus de l’èxit d’altres competicions de format similar és «que no es redueix a l’alta poesia, a la que estem acostumats quan escoltem dir que es un espectacle de poesia, al Llobregat Slam Poetry volem portar gent jove, que comença a escriure de temes més urbans i més propers a la gent que no acostuma a llegir ni a escoltar poesia».
El públic es va mostrar molt entregat durant tota la nit, participant en les votacions i aplaudint de valent algunes de les actuacions, que van emocionar a una part important de les 80 persones que van assistir a La Masia de Sant Boi a gaudir de la primera edició del torneig de slam del Baix Llobregat.
Referent comarcal
Els organitzadors de la trobada volen convertir-la en la cita cultural de poesia referent a la comarca. Això sí, «tampoc volem que es sumi moltes ciutats perquè sinó fins que torni a caure a la teva ciutat passen molts mesos i la gent es desenganxa», afirmen amb sinceritat. De moment, les competicions es faran a Sant Boi i El Prat de Llobregat. Les dues ciutats del delta del Llobregat s’afegeixen així a la llista de ciutats amb competició regular d’Slam i d’aquesta forma el Llobregat Slam Poety completa els 6 campionats ja existents a Catalunya, sumant-se així ciutats com Barcelona, L’Hospitalet, Lleida i Girona.
L’Slam a Catalunya està arrelant en els darrers anys. Poetes de l’escena nacional han participat ja en les finals d’Espanya i d’Europa, com Dante Alarido, doble campió d’Espanya en Poetry Slam, i que va participar en aquesta primera edició del Llobregat Slam Poetry quedant finalista. Alarido va caure en la batalla final contra Esteve Bosch de Jaureguizar, un clàssic de l’escena slamer catalana i que va aconseguir emocionar al públic amb una poesia dedicada a la mort de Federico Garcia Lorca. Els altres participants d’aquest primer experiment van ser Isa García, Iñaki Nazabal, Mayde Molina, Mero, Robert i Jaume Muñoz.