El ple de l’Ajuntament vota en contra de la consulta del 9 de novembre

La moció de suport del món local a la convocatòria de consulta del 9 de novembre presentada al ple municipal de Sant Boi ha estat rebutjada amb els vots en contra de PSC, PP i PxC. ICV i CiU voten a favor. El PSC va presentar una moció alternativa on reclamen una consulta «de manera pactada».

El ple ordinari de setembre, moments abans de votar la polèmica moció de suport al 9N. // Maria Roda

El ple ordinari de setembre moments abans de votar la polèmica moció de suport al 9N // Maria Roda

Durant la darrera setmana, la convocatòria de la consulta independentista del 9 de novembre ha rebut el suport d’ajuntaments d’arreu de Catalunya. Sant Boi va celebrar el passat dilluns 22 de setembre el ple ordinari del mes corresponent, on no estava previst en l’ordre del dia votar la moció proposada per l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) i l’Associació Catalana de Municipis(ACM) i que ha estat pactada amb els partits CiU, ERC, ICV-EUiA i les CUP. La moció, que va ser entrada per CiU i ICV-EUiA d’urgència, només va rebre els vots a favor dels regidors dels mateixos partits que l’havien presentat i va ser rebutjada amb els vots de PSC, PP i PxC.

El col·lectiu Sant Boi Decideix Independència havia fet una crida a assistir al plenari per forçar així a les forces polítiques a votar a favor de la moció. Unes 50 persones omplien la sala de sessions i es respirava un ambient tens. Abans d’iniciar-se el plenari, el PSC va demanar entrar per via d’urgència la seva moció alternativa, on defensaven «el dret a decidir en una consulta pactada» i que va ser aprovada amb el vot a favor només dels seus regidors.

Abans de votar la moció més esperada de la tarda, cada grup polític va demanar torn de paraula per argumentar el seu vot, sent així la moció que més debat va aixecar entre els regidors. Així que no va ser cap sorpresa, que en el moment d’aixecar les mans a favor, només els convergents i els ecosocialistes donessin suport al text. Amb crits de «vergonya» per part d’un grup d’assistents, la moció va ser rebutjada.

Un dels pocs ajuntaments que la rebutja

Segons les últimes dades publicades per l’Associació de Municipis per la Independència (AMI), 867 ajuntaments, el 91,55% dels 947 municipis de Catalunya han donat suport a la moció. I s’espera que encara en els propers dies alguns ajuntaments s’hi apuntin aquesta llarga llista, en la qual no es troba Sant Boi. Viladecans, Rubí i Castelldefels són altres ciutats que tampoc han aprovat la moció de suport al referèndum independentista.

L’AMI i l’Associació Catalana de Municipis (ACM) seran els encarregats de trametre de forma conjunta les actes dels plens que han donat suport a la moció al president del Govern Espanyol, al president del Congrés dels Diputats, al secretari general de les Nacions Unides, al president del Parlament Europeu, al president del Consell de la UE i al president de la Comissió Europea.

Recomanacions personalitzades