L’AMPA de l’Amat Verdú exigeix a la Generalitat consensuar qualsevol decisió sobre l’escola

S’aprova per unanimitat una moció de l’AMPA de l’escola Amat Verdú en defensa de l’escola pública a Sant Boi. Es demana més consens quan es decideixi qualsevol canvi en el mapa escolar. L’escola Amat Verdú es veu afectada per les últimes amenaces de tancament de la Generalitat. 

Jordi Noe va ser l'encarregat de llegir la moció al ple municipal // Maria Roda

Jordi Noe va ser l’encarregat de llegir la moció al ple municipal // Maria Roda

L’escola Amat Verdú de Sant Boi de Llobregat és la història de dues famílies que ara fa més de 53 anys van cedir els terrenys d’un entorn privilegiat per a la construcció d’edificis escolars que permetessin l’accés a l’educació de nens i nenes de la ciutat. L’escola ha estat un centre de 3 línies al llarg de molts anys passant a ser de dues les últimes dues dècades. Sense cap mena de dubte, és un dels centres importants dins l’oferta educativa santboiana, tant per grandària com pels espais dels quals disposa. Històricament, la mitjana d’alumnat que demana plaça al centre en primera opció sempre ha estat per sobre de 40, omplint amb facilitat fins les 50 places amb les segones opcions.

Durant el procés de preinscripció per al curs 2014-2015, l’AMPA de l’escola es va adreçar a les agrupacions locals dels partits polítics municipals i als diputats de la Comissió d’Ensenyament del Parlament de Catalunya per fer arribar «un seguit d’inquietuds i raons per les quals defensen una escola pública de qualitat», segons ha explicat micròfon en mà Jordi Noé, representant de l’AMPA que ha llegit la moció que el col·lectiu ha presentat durant el ple municipal del mes de juliol i que ha estat aprovada per unanimitat.

La denúncia principal que fan els pares i mares d’aquesta escola té a veure amb la manca de transparència i d’equitat en el procés de preinscripció. Segons expliquen , abans de començar aquest procés i abans de les jornades de portes obertes dels diferents centres, les famílies ja sabien que «existia la proposta de tancament de dues línies d’escoles públiques a Sant Boi» i que una d’elles seria de l’Amat Verdú. «El fet que la decisió de tancar les línies es conegués abans ha fet que moltes famílies no optessin pel nostre centre en primera opció per por a quedar-se fora per manca de places», denuncien des del col·lectiu que creu que el govern d’Artur Mas afavoreix l’escola privada i concertada per davant de la pública.

Procés de preinscripció condicionat

El passat mes d’abril aquesta agrupació de pares ja qüestionava els arguments emprats pel govern de CiU, que es fonamenten en la baixada de la natalitat i, a més, van denunciar les formes amb què es fa pública la notícia del tancament de línies. «Busquen condicionar les preinscripcions», van advertir en aquell moment. Tot i que el tancament no s’ha fet finalment efectiu, ara les dades de la preinscripció els hi han donat la raó. Tenint en compte l’històric de dades de la preinscripció en primera opció en aquest centre educatiu,  es pot apreciar que el procés d’aquest darrer any, amb 31 alumnes preinscrits, es deu a l’efecte condicionador de l’anunci de tancament d’una línia durant el procés de preinscripció.

«Per què l’escola pública? Per què amb l’escola concertada no es decideix tancar una línia fins al setembre i nosaltres ja teníem aquesta amenaça abans de començar el procés? Per què es continuen destinant diners públics a les concertades quan a Sant Boi la demanda de places va més cap a l’escola pública?», aquestes són algunes de les preguntes que es fan els pares i mares i que segueixen buscant resposta.

Oposició des del primer dia al tancament

L’Amat Verdú es va oposar des d’un primer moment a la decisió del departament d’Ensenyament de tancar una línia el proper curs al centre, fet que, segons els afectats,condemna a l’escola al seu «tancament progressiu». Al passat mes d’abril van protagonitzar una concentració de protesta davant la delegació d’Ensenyament a Sant Feliu.Des de l’AMPA acusen a la Generalitat de «carregar els tancaments i les retallades de manera única a les escoles públiques de la localitat». Finalment, l’Amat Verdú ha aconseguit mantenir les dues línies de P3 aquest any. No ha tingut la mateixa sort l’escola Parellada, que n’ha perdut una.

«Sorprèn que un cop finalitzat el procés de prematriculació les escoles privades tinguin encara 31 places vacants i a les públiques, en canvi, hi manquin tres places», asseguraven llavors des de l’escola. La comunitat educativa demanen també que els esforços siguin compartits amb les concertades i que les ratios siguin de 23 infants per aula.

La Comunitat Educativa de l’escola Amat Verdú de Sant Boi no va voler desaprofitar l’oportunitat d’aquesta moció per insistir en una altra de les demandes històriques d’aquest centre. Fa més de 6 anys es va començar a plantejar el projecte de construcció d’un nou edifici que substituiria els dos edificis bessons actuals. Les retallades pressupostàries van fer que s’aturés de manera indefinida la futura construcció i de moment no s’espera una actuació a curt termini.

Recomanacions personalitzades