Manel Esteller no oblida els seus orígens i presenta el seu llibre a casa

La sala de la Biblioteca Jordi Rubió i Balaguer s’omple a la presentació del primer llibre de Manel Esteller, que aposta per «divulgar de manera senzilla els complexos discursos científics». El doctor afirma que mai oblida els seus orígens santboians.

El Doctor Manel Esteller, fill predilecte de Sant Boi i autor del llibre 'Aposta per la salut!' // Maria Roda

El Doctor Manel Esteller, fill predilecte de Sant Boi i autor del llibre ‘Aposta per la salut!’ // Maria Roda

En un discurs breu però concís, el director del Programa d’Epigenètica i Biologia del càncer de l’institut de recerca IDIBELL de Bellvitge, Manel Esteller, ha defensat un model de societat on «l’educació i el coneixement siguin els pilars centrals». Per arribar a ser ‘el Messi de la medicina’ com l’ha definit el seu editor, Xavier Cambra, Esteller va comptar amb el suport de les beques que concedia l’Estat. «No us creieu mai el discurs de que l’atur és igual per a tothom. A més formació, menys atur», afirma amb contundència un dels santboians més il·lustres.

Després d’uns anys voltant pel món, Esteller va tornar a casa convençut de que el model català de recerca ha de ser un dels motors econòmics i socials del país. «Catalunya no pot apostar només pel turisme, el país que jo vull no pot perdre el talent dels nens i nenes per motius econòmics», sentencia. La crisi i la congelació dels pressupostos en ciència a Catalunya han fet que el seu equip pensi molt bé cada experiment i en que gasta cada euro. Ara, diu, tenen «menys marge d’error» i, per tant, més pressió treballant.

Aposta per la salut! és un llibre carregat d’optimisme, una característica de l’autor que han destacat tant l’alcaldessa Lluïsa Moret com el seu editor. Per Esteller s’ha «tocat fons» i ara «només queda rebotar cap a dalt i recuperar valors com l’esforç i la constància».  Dirigint-se a un auditori que no ha perdut detall de les seves paraules, ha reflexionat sobre el fet de creure en la ciència i en la medicina ja que gràcies a «descobriments que han fet altres, molts de nosaltres estem vius i hem superat malalties greus’. També ha alertat de la importància de modificar els mals hàbits de les persones, i ha posat un exemple ben clarificador: «Si acabéssim amb el tabac, desapareixerien el 30% dels càncers actuals».

Manel Esteller, autor del llibre, acompanyat a la presentació de l'alcaldessa Lluïsa Moret i l'editor Xavier Cambra // Maria Roda

Manel Esteller, autor del llibre, acompanyat a la presentació de l’alcaldessa Lluïsa Moret i l’editor Xavier Cambra // Maria Roda

En el torn obert de preguntes, el públic ha volgut agrair-li les seves aportacions científiques al mateix temps que han qüestionat que els ciutadans hagin delegat en els professionals de la medicina la cura de la seva salut. Relaxat com qui se sent segur de les seves idees, ha explicat que si ell fos conseller de Sanitat es «discutiria constantment per anteposar la salut als interessos econòmics». A més, ha precisat que les farmacèutiques «no s’han de veure sempre com l’enemic perquè gràcies a elles podem comprar els medicaments que ens curen», defensant un sector que s’ha vist sovint en controvèrsia.

Recomanacions personalitzades