El futur de l’Ateneu Santboià, en mans dels ciutadans

Durant el mes de maig ha començat un procés participatiu vinculant per definir com ha de ser el futur de l’Ateneu Santboià. S’han fet debats sobre els usos i els espais, així com una exitosa primera jornada de portes obertes. Fins a la tardor es realitzaran diversos tallers i activitats.

Moment d'un dels tallers sobre els usos del futur ateneu // Web del nou ateneu

Moment d’un dels tallers sobre els usos del futur ateneu // Web del nou ateneu

Fa anys que la qüestió i el futur de l’Ateneu Santboià és un tema que interessa i preocupa a molts santboians. El valor històric que tenen espais com el teatre o els jardins ha fet que ciutadans de totes les edats decideixin sumar-se a  aquesta nova oportunitat de crear un espai multidisciplinar obert a tothom.

El procés participatiu obert està impulsat per l’Associació Amics de l’Ateneu Santboià, i dinamitzat pels col·lectius Straddle3 i LaCol, amb el compromís de l’Ajuntament de Sant Boi que el resultat del procés serà vinculant. És aquesta promesa de que tot no quedarà en paper mullat la que ha fet que moltes persones que van participar al pla d’usos del 2010 es tornin a engrescar en aquesta nova oportunitat que suposa un pas més per a la recuperació ciutadana de l’espai.

Durant aquest primer mes s’han realitzat un cinefòrum inicial que donava el tret de sortida el 2 de maig, dos tallers per debatre sobre els usos que se li donaran al futur Ateneu, un primer taller per parlar i decidir quines actuacions necessita els espais així com una exitosa jornada de portes obertes amb més de 400 persones participants. «Volem repetir ja que molta gent es va quedar sense poder entrar i creiem que veure-ho és la millor manera de que la gent s’animi a participar en el procés», comenta un dels dinamitzadors.

Carles Baiges, membre de la cooperativa LaCol explica que estan satisfets amb la implicació de la gent: «Són molt exigents i volem que es sumin més persones i més entitats». Moltes de les idees que s’expressen entre els participants van encarades a que l’Ateneu sigui un centre de cultura ciutadana on es realitzin tota mena d’actes que afavoreixin el teixit social i associatiu de la ciutat. Baiges creu «que s’estan proposant detalls complexos alhora que interessants per fer de l’Ateneu un espai pel poble». Tota la informació del procés està disponible al web Nou Ateneu, que també vol ser un espai on fer aportacions i estendre el debat més enllà dels moments de taller.

La jornada de portes obertes va pemetre a 400 persones veure espais que avui dia es troben tancats // Web del nou ateneu

La jornada de portes obertes va permetre a 400 persones veure espais que avui dia es troben tancats com és el teatre// Web del nou ateneu

Fins la tardor de 2014, la ciutadania està convidada a participar en els tallers i les activitats que tindran lloc en diferents espais de Sant Boi. L’Ajuntament s’ha compromès a garantir que els resultats del procés serveixin com a base per convocar el concurs arquitectònic necessari per poder realitzar les obres.

Els dos col·lectius que estan dinamitzant el procés, LaCol i Straddle3, estan sent peça clau del seu bon funcionament dels tallers. «M’agrada veure que els nois que ens ajuden senten com seu aquest edifici», comenta una de les participants en els tallers. Els dos grups compten amb experiència reconeguda en processos similars. La cooperativa LaCol ha col·laborat en projectes a Barcelona com la recuperació de l’antiga cooperativa La Lleialtat Santsenca, la rehabilitació de Can Batlló o el concurs de les 16 Portes de Collserola. El col·lectiu Straddle3, per la seva banda, ha participat en la Nau21 de Can Ricart, la transformació del recinte industrial de Sant Bartomeu del Grau, i recentment han estat finalistes del Premi Europeu d’Espai Públic amb un projecte de skate park construït amb la participació dels adolescents a Arbúcies.

Recomanacions personalitzades