Els centres oberts surten al carrer per fer visible la seva tasca socioeducativa

Els quatre centres oberts de Sant Boi -Don Bosco (Salesians), Fundació Marianao, Lola Anglada (municipal, gestionat per l’Esplai Eixida) i Ginkgo (Iniciatives Solidàries)- han celebrat un acte reivindicatiu convocat sota el lema «Centres Oberts: obrint portes a les oportunitats». Més de 400 infants i educadors han gaudit d’una tarda de jocs i activitats al Parc de la Muntanyeta.

Els 4 centres oberts de Sant Boi han omplert l'anfiteatre de la Muntanyeta. // Maria Roda

Els quatre centres oberts de Sant Boi han omplert l’anfiteatre de la Muntanyeta // Maria Roda

L’objectiu d’aquesta segona trobada era «donar a conèixer la tasca que duen a terme i reivindicar el paper que tenen com a recurs fonamental en el treball socioeducatiu i de cohesió social als barris» com ha afirmat, micròfon en ma, una de les educadores. L’alcaldessa Lluïsa Moret ha pujat a l’escenari per agrair breument «a totes aquells persones que feu possible un treball tan necessari en aquests moments difícils» i ha emplaçat a tothom a una tercera trobada de centres oberts l’any vinent.

Amb una grada inquieta i que no volia una altre cosa que començar a jugar, després dels parlaments oficials ha estat el torn dels veritables protagonistes. Un grup d’infants, joves i pares de l’Esplai Eixida han pujat a l’escenari per escoltar la primera part del manifest, que havia estat gravada en àudio anteriorment. Un manifest diferent, allunyat de paraules formals, discursos oficials i objectius utòpics. Els nens i nenes han explicat el que significa per ells anar cada tarda al centre obert.

«Els meus pares em van apuntar perquè no estigués sola a casa» o «necessitava ajuda amb els deures i allà els educadors m’ensenyen moltes coses», han estat alguns dels arguments escoltats a l’amfiteatre i que han fet emocionar alguns dels educadors. Però el motiu que més repetien els nens i nenes presents quan se’ls preguntava que era per ells el centre obert, responien sense dubtar: «Jugar amb els meus amics del barri i fer excursions i colònies a l’estiu».

El lema d'aquesta segona trobada ha estat 'Obrint portes a les oportunitats'.// Maria Roda

El lema d’aquesta segona trobada ha estat ‘Obrint portes a les oportunitats’ // Maria Roda

La jornada reivindicativa ha estat promoguda a tota Catalunya per la Federació d’Entitats d’Atenció i d’Educació a la Infància i Adolescència (FEDAIA). Aquesta plataforma aplega entitats que atenen infants en situació de risc social i desemparament i les seves famílies mitjançant recursos com centres d’acollida i adopció, pisos assistits, punts de trobada maternals o centres oberts. Al territori català hi ha prop de 300 centres oberts. Els centres de Sant Boi atenen cada any 150 infants amb edats d’entre 3 i 18 anys mitjançant programes educatius fora de l’horari escolar que reforcen el desenvolupament personal i social i incideixen en els processos de socialització.

Recomanacions personalitzades