Veïns i veïnes de la ciutat apunten que l’entrada en funcionament de la nova autovia comenci a descongestionar, per fi, les entrades i sortides de la ciutat. Altres també lamenten la mala planificació de l’afectació ala mobilitat mentre duraven els treballs

Aquest dilluns s’ha posat en funcionament el tram central de la nova autovia B-25, una infraestructura llargament esperada pels veïns i veïnes de Sant Boi de Llobregat. Després de més d’una dècada d’espera, la ciutat comença a veure com la variant es fa realitat, oferint una alternativa per millorar la mobilitat i reduir la congestió de trànsit que afecta diàriament la zona. Aquesta congestió es deu, en gran part, al desviament de vehicles que han de travessar Sant Boi per accedir a l’A-2 des de la C-32. L’estrena del primer tram ha estat rebuda amb entusiasme pels veïns i veïnes que durant anys ha patit de prop les molèsties derivades del desviament constant dels vehicles per la ciutat. «Per fi s’acabaran els embussos a les hores punta i podrem entrar i sortir de la ciutat sense necessitat de perdre una hora al cotxe», explica en José Benavente, un veí.
Tot i la importància de l’obertura, el tram central ha entrat en funcionament de manera parcial. De moment, només hi ha un carril operatiu per sentit i encara no s’han acabat les sortides intermèdies, incloent-hi la que connecta amb Sant Boi. Està previst que en les pròximes setmanes es posin en servei els dos carrils per sentit, cosa que contribuirà significativament a descongestionar punts crítics com la rotonda de la Parellada. Malgrat tot, el tram ja obert permet desviar part del trànsit que habitualment col·lapsava les carreteres secundàries i els accessos a la ciutat, i des d’aquest dilluns ha començat a alleujar la saturació del trànsit a la ciutat.
Descongestionar la Parellada
Fins ara, un dels principals maldecaps per al trànsit a Sant Boi ha estat la rotonda Parellada, que s’havia convertit en un veritable coll d’ampolla. Aquesta infraestructura provisional canalitzava el flux de vehicles que, es desviaven de l’A-2 a la C-32 i al revés, obligant-los a travessar aquesta rotonda, situada a la sortida d’un dels polígons de Sant Boi. Durant anys, aquest punt ha acumulat sinistres i retencions severes, especialment a les hores punta del matí i la tarda, coincidint amb els principals moviments d’entrada i sortida de la ciutat. A més, la manca d’alternatives viàries feia que qualsevol incidència pogués col·lapsar ràpidament els accessos principals.
Per a molts veïns i veïnes de Sant Boi, la situació a la rotonda de la Parellada havia esdevingut insostenible. El trànsit constant, especialment durant les hores punta, generava retencions diàries que afectaven greument la mobilitat, sobretot als polígons de la ciutat. Teresa Muñoz, resident a Marianao, explica com el simple fet d’entrar o sortir del municipi podia suposar llargues esperes i un desgast important per a qui havia de fer servir el cotxe gairebé cada dia. Segons explica, la variant era una reivindicació històrica entre el veïnat, i “l’obertura d’aquest nou tram fa que per fi puguem començar a sortir i entrar de Sant Boi sense haver de trigar més de mitja hora en fer-ho”.
La mala configuració de la rotonda -amb diverses entrades i sortides i un cedeixi el pas dins- també ha generat preocupació entre els conductors. Marcos López, que la travessa diàriament per anar a treballar, alerta de la seva perillositat. “La Parellada és un punt negre claríssim. No tinc dades oficials, però veient com està, sorprèn que no hi hagi més accidents. Es va fer de pressa i corrents i quan hi ha molta acumulació de cotxes, molts acaben desviant-se per Sant Boi per evitar-la”. Segons explica, aquesta desviació l’acaben fent aquells que es desplacen venen de Castelldefels i van cap a Sant Vicenç dels Horts o Molins de Rei.
Dos anys amb afectacions per les obres
Des que van començar les obres del tram central de la B-25, ara fa gairebé dos anys, la mobilitat a Sant Boi s’ha vist alterada. Els treballs han comportat desviaments constants de trànsit i canvis freqüents en la circulació que han afectat el dia a dia dels veïns. Tot i que la majoria reconeix la importància de la nova autovia i celebra que per fi estigui en marxa, molts coincideixen que la gestió del període d’obres no ha estat l’adequada. En aquest aspecte coincideixen en el fet que l’obra era molt necessària, però que no s’ha planificat bé l’afectació de la mobilitat mentre duraven els treballs.
José Benavente, veí del municipi, explica que ell ha viscut aquest temps amb molta frustració. “A qualsevol que li preguntis et dirà que està molt content que per fi s’hagi fet la variant, però també que els desviaments han estat un desgavell”, explica. Segons la seva opinió, els canvis constants en la circulació, especialment durant els darrers mesos, han generat molt desconcert. “Tots sabíem que aquesta autovia era necessària per millorar la seguretat i evitar la Parellada, però crec que no s’ha gestionat bé aquest període d’obres”, afegeix. En la mateixa línia, Mónica López, una altra veïna també creu que, tot i que es va anunciar una que les obres tindrien una durada de dos anys i que aparentment s’està complint, “han estat dos anys caòtics” per als qui entren i surten diàriament de Sant Boi. Segons explica, la gestió del trànsit provisional no ha estat clara ni eficient, i “molts veïns ens hem sentit desorientats pels canvis constants dels desviaments especialment en aquests darrers mesos”.
Altres veïns, com Raúl Pérez, són més comprensius amb la complexitat de les obres i, per tant, amb les afectacions que ha tingut per la ciutadania. “No crec que s’hagi fet malament, perquè al final unes obres sempre afecten la mobilitat, però sí que és veritat que ha estat un caos”, apunta. També destaca l’esforç de l’Ajuntament per informar la ciutadania afirmant que “crec que han intentat fer-ho el millor possible, dins de les dificultats que et trobes quan es tracta d’una obra d’aquestes característiques”, afirmava.
Una obra històrica que ha patit molts entrebancs
La nova variant que ara comença a entrar en funcionament és el resultat d’un projecte llargament reclamat per la ciutadania. Concebut l’any 1992, el traçat inicial generava el desviament del trànsit de les autopistes per la ciutat, que va derivar en la construcció de la coneguda rotonda de la Parellada. Fins ara, aquest nus viari era l’única manera de passar de la C-32 a l’A-2, obligant els vehicles a passar pel terme municipal.
Tot i la importància de la connexió per a la pota sud de les vies d’alta capacitat de l’àrea metropolitana, el projecte va quedar encallat durant dècades. L’any 2017, quan semblava que per fi aquest enllaç tirava endavanet, les obres es van aturar arran de l’abandonament de l’empresa constructora, i durant anys no es van reprendre per manca de recursos econòmics. No va ser fins al 2023, amb l’impuls del Ministerio de Transportes liderat per Raquel Sánchez -exalcaldessa de Gavà i coneixedora directa del problema-, que es va desbloquejar la situació.
Amb una inversió de 65,83 milions d’euros, el projecte preveu un traçat complet amb dos carrils per sentit i un total de set enllaços. Segons el calendari previst, les obres dels accessos i els enllaços de la variant s’aniran completant progressivament durant el que queda d’any, amb l’objectiu de tenir l’autovia plenament operativa durant el 2025. L’objectiu final és connectar de manera eficient la C-32 i l’A-2 i posar fi al coll d’ampolla històric que ha condicionat durant dècades la mobilitat a Sant Boi i a tota la comarca del Baix Llobregat.