Sant Boi posa en marxa un projecte de microacreditacions universitàries per impulsar els sectors econòmics de la ciutat

La logística, la dinamització digital i la mobilitat sostenible són els tres àmbits on s’ha començat a desplegar el projecte. L’objectiu és impulsar el desenvolupament econòmic del municipi i generar ocupació adaptada als reptes de les empreses.

Primera edició del curs ‘Logistics Training in Motion’ // Ajuntament de Sant Boi de Llobregat

L’Ajuntament de Sant Boi ha iniciat un projecte per diversificar l’oferta de microacreditacions universitàries en sectors estratègics de la seva economia. Després de l’èxit inicial en l’àmbit logístic, el consistori ha ampliat aquesta fórmula formativa cap altres camps. Recentment ha iniciat una nova microcredencial sobre la dinamització digital dirigida a treballadors municipals i treballa per consolidar una proposta centrada en la mobilitat sostenible. A més, la credencial de dinamització digital, es pretén ampliar per altres sectors de la població. L’objectiu és impulsar el creixement econòmic local i preparar perfils professionals adaptats als reptes actuals de les empreses de la ciutat.

Aquestes iniciatives són fruit de la col·laboració entre l’Ajuntament, empreses i institucions universitàries com la Universitat de Barcelona (UB) i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Les microacreditacions, homologades per la Unió Europea, permeten obtenir certificacions digitals per competències concretes mitjançant cursos breus, combinant formats presencials i virtuals.

Innovació en dinamització digital i mobilitat sostenible

Aquest passat novembre l’Ajuntament ha llançat la iniciativa Mentoria Digital Social, una formació pilot en format de microacreditacions universitàries en col·laboració amb el Campus Docent Sant Joan de Déu. Aquesta nova formació, que s’ofereix a treballadors i treballadores de l’Ajuntament i d’altres administracions públiques i que actualment estan cursant 15 persones, està enfocada a millorar les competències digitals i les habilitats comunicatives dels participants, amb la finalitat de professionalitzar l’acompanyament digital i garantir que ningú quedi enrere en el procés de transformació digital. 

Pel que fa a la mobilitat sostenible, l’Ajuntament col·labora amb la UPC i concessionaris locals per ultimar una oferta formativa que respondrà a la demanda creixent de professionals especialitzats en vehicles electrificats. Aquesta formació també reforçarà el lideratge de Sant Boi com a hub de mobilitat sostenible, amb una elevada concentració d’empreses del sector al voltant de la carretera C-245.

Dos programes en l’àmbit de la logística

L’any 2023 es va posar en marxa a Sant Boi el programa pioner Logistics Training in Motion (LTIM), impulsat per Prologis, la UB i l’Ajuntament. Adreçat a joves i professionals en reciclatge laboral, aquest programa ofereix formació especialitzada en operacions de magatzem, coordinació logística i gestió avançada. La primera edició va comptar amb 108 alumnes, molts dels quals van aconseguir feina en el sector. Actualment s’està desenvolupant la segona edició, on 58 persones  ja han finalitzat els dos primers mòduls. L’itinerari formatiu consta de tres mòduls: Operacions de magatzem, Coordinació logística i Responsable de gestió de magatzem.

En paral·lel, el projecte Treball, Talent i Tecnologia (TTT) prepara una nova oferta de microacreditacions centrada en la robòtica, l’automatització i la intel·ligència artificial aplicades a la logística. Aquesta proposta, desenvolupada amb empreses com DHL Express, busca oferir coneixements transferibles a altres sectors industrials.

Recomanacions personalitzades