El Parc Sanitari Sant Joan de Déu promou la reflexió sobre la salut mental amb un cicle de jornades

En el marc de la Setmana de la Salut Mental, el Parc Sanitari Sant Joan de Déu ha organitzat tres jornades que han aplegat experts i professionals per abordar els reptes actuals en el tractament de la salut mental.

Les jornades es van celebrar en el marc de la Setmana de la Salut Mental // Parc Sanitari Sant Joan de Déu

El Parc Sanitari Sant Joan de Déu ha organitzat tres jornades dedicades a abordar els reptes actuals en el tractament i la prevenció dels problemes de salut mental, en el marc de la Setmana de la Salut Mental. Les jornades, celebrades els dies 9, 10 i 11 d’octubre a l’Auditori del Parc Sanitari, han comptat amb la participació de professionals i experts del sector, tant de Catalunya com d’altres indrets, que han compartit experiències i coneixements.

El president de la Generalitat, Salvador Illa, ha inaugurat aquest dijous la segona jornada, coincidint amb el Dia Mundial de la Salut Mental. Durant la seva intervenció, Illa ha anunciat que el Govern té previst aprovar abans de final d’any el Pacte Nacional de Salut Mental, que serà la primera estratègia d’aquest tipus a Europa i que inclourà tots els departaments, entitats, municipis i la societat civil. Aquest pacte estarà format per tres eixos: un model d’atenció basat en els drets de les persones, la recerca al servei de l’equitat i el benestar, i l’acció en xarxa.

En l’acte a més d’Illa, també han participat l’alcaldessa, Lluïsa Moret; el director general del Parc Sanitari, Sebastià J. Santaeugènia, i el conseller provincial de Sant Joan de Déu, José Luis Fonseca. Després de la inauguració, el president ha visitat el Centre de Recerca i Innovació en Salut Emocional (RISE Center), un nou equipament de 3.000 metres quadrats dedicat a la recerca i la innovació en salut emocional, on treballen més de 200 professionals liderant 160 projectes enfocats a millorar la qualitat de vida de les persones amb trastorns mentals.

Reptes i innovacions en salut mental

Durant la primera jornada, celebrada el 9 d’octubre i centrada en la recerca en salut mental, es va destacar la importància de desenvolupar nous tractaments i garantir que arribin a tothom. El Dr. Josep Maria Haro, director de Recerca, Docència i Innovació del Parc Sanitari, va posar èmfasi en els tres eixos principals que van estructurar les ponències: els determinants socials dels trastorns mentals, l’enfocament terapèutic i els reptes i oportunitats que ofereixen les noves tecnologies en aquest àmbit. La segona jornada, celebrada aquest dijous 10 d’octubre, ha tingut com a lema «Entorns canviants, societats vulnerables» i s’ha centrat en l’abordatge de la cronicitat i la transformació cap a un nou enfocament de la salut mental, basat en la reducció de la llarga estada hospitalària i l’impuls del tractament en l’àmbit comunitari.

Finalment, la tercera jornada, de l’11 d’octubre, s’ha tancat amb la Jornada d’Experiències de Salut Mental, dedicada a compartir experiències amb 12 accions científic-tècniques escollides per un comitè entre totes les propostes presentades. Les càpsules han abordat accions clíniques, organitzatives, d’investigació i d’intervenció comunitària, valorant-ne l’originalitat i els resultats obtinguts. Amb aquestes jornades, el Parc Sanitari Sant Joan de Déu ha reafirmat el seu compromís amb la recerca i la innovació en salut mental i subratlla la importància de la cooperació entre professionals, institucions i associacions per avançar en el tractament i la prevenció dels problemes de salut mental, i així millorar la qualitat de vida de les persones afectades.

Recomanacions personalitzades