La marxa, que ha aplegat unes 250 persones es va iniciar a Viladecans i va finalitzar a Sant Boi de Llobregat. A la manifestació es van reclamar millores urgents en la renovació de flotes i les condicions laborals dels treballadors així com la millora del servei als usuaris.
La Plataforma per un Servei Digne de Bus al Baix Llobregat ha fet una valoració molt positiva de la manifestació per la millora del servei de bus celebrada aquest cap de setmana, que va reunir més de 250 persones Els manifestants van recórrer més de cinc quilòmetres, des de Viladecans fins a Sant Boi de Llobregat, per reclamar un servei d’autobusos de qualitat tant pel Baix Llobregat com per l’Hospitalet de Llobregat.
Convocats per diverses entitats ciutadanes, veïnals, organitzacions de persones amb mobilitat reduïda i sindicats de les empreses afectades (CCOO, CGT, UGT i USOC), els participants van fer sentir la seva veu amb un crit unitari on reclamaven un servei d’autobusos digne i de qualitat. La marxa, que va durar més de dues hores, va exigir a les administracions, especialment a l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), una actuació urgent per millorar el servei de transport tant pel que fa a les millores laborals, com a l’estat dels vehicles i el servei que es dona a la ciutadania.
Exigir millores del servei
La Plataforma per un Servei Digne de Bus al Baix Llobregat ha presentat una sèrie de demandes clares als responsables del servei. En aquest aspecte, exigeixen nous criteris de gestió i adjudicació de contractes que evitin que les empreses puguin adjudicar-se serveis amb ofertes temeràries, prioritzant així la qualitat per sobre dels aspectes econòmics. També demanen que les flotes d’autobusos i les instal·lacions (cotxeres, edificis o lavabos) siguin de titularitat pública de l’AMB, per evitar l’envelliment de vehicles i les despeses de lloguers elevades, i per assegurar una major proximitat de les cotxeres a les zones d’operació.
A més, sol·liciten la mediació de l’AMB entre les plantilles i la direcció de les empreses (Avanza, Marfina i UTE Sant Boi) per fer complir els acords i la normativa laboral, evitant així conflictes i vagues que afecten el servei. També demanen més seguiment i inspecció de tots els contractes de serveis d’autobusos per garantir el correcte manteniment dels vehicles, el respecte als acords laborals i a les normatives de prevenció de riscos, el bon funcionament dels sistemes d’informació, de les rampes d’accés i dels sistemes de validació, així com el bon estat de les parades.
Resposta positiva de l’AMB
Des de la plataforma, han valorat molt positivament la resposta ciutadana i l’impacte mediàtic que ha tingut la marxa a través d’un comunicat. En aquest aspecte, han mostrat satisfacció amb l’anunci de l’AMB d’interessar-se en mediar els conflictes laborals, fet que, segons apunten, podria evitar futurs problemes que afecten els usuaris i les plantilles.
Tot i que aquesta decisió és una petita passa endavant, els organitzadors han recordat que encara hi ha treballadors acomiadats injustificadament i que els problemes de qualitat i gestió del servei requereixen una voluntat política decidida per ser resolts definitivament.