El PSC obté una àmplia victòria a Sant Boi a les eleccions europees

El PSC guanya les eleccions al Parlament Europeu Sant Boi de Llobregat aconseguint una victòria molt àmplia respecte a la resta de partits. Els socialistes es proclamen guanyadors amb 11.540 vots. El PP continua creixent i se situa com a segona força amb 3.852 vots i la coalició ERC – Ara Repúbliques assoleix la tercera posició amb 2.811 vots.

El Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) guanya a les eleccions al Parlament Europeu a Sant Boi de Llobregat amb el 43,17% del total de vots, aconseguint així una àmplia victòria respecte la resta de formacions polítiques. En aquesta ocasió, el partit encapçalat per Teresa Ribera, ha aconseguit la confiança d’11.540 santboians i santboianes. Aquest resultat millora el de les darreres eleccions europees, ja que suposa una crescuda del vot socialista de 7,45 punts percentuals respecte al 2019.

El Partit Popular (PP) torna a créixer un cop més a Sant Boi, continuant així la tendència de les eleccions municipals i generals del passat 2023 i els comicis al Parlament del passat mes de maig. Malgrat que els resultats dels populars encara queden lluny dels socialistes, en aquesta ocasió els vots als populars han millorat respecte a les anteriors europees del 2019 aconseguint un total de 3.852 vots, el que representa el 14,41% del total del vot. Els populars, amb aquests resultats, creixen més de 9 punts percentuals i guanyen al voltant de 2.000 vots respecte al 2019, cosa que els ha permès posicionar-se com a segona força al municipi.

En aquesta ocasió la tercera posició ha estat per la coalició ERC – Ara Repúbliques, formada per Esquerra Republicana, EH Bildu i BNG. En aquests comicis, els republicans han tornat a caure en vots, una tendència que arrosseguen a totes les eleccions des de les passades municipals. En aquesta ocasió han assolit un total de 2.811 vots, el que representa un 10,51% del total del vot.

Caiguda del vot independentista i millora de Vox

Les formacions independentistes han continuat amb la tendència de pèrdua de vots a Sant Boi. La coalició ERC- Ara Repúbliques ha perdut gairebé 4.000 vots respecte als anteriors comicis europeus, el que els ha fet perdre la posició de segona força. Aquesta caiguda del vot a ERC, representa una caiguda de gairebé 7 punts percentuals respecte a les eleccions del 2019. Per la seva banda, Junts ha obtingut un total de 1.795 vots, el que representa una caiguda de 5,02 punts percentuals per sota dels comicis del 2019.

Vox, per la seva banda, continua en la seva tendència de crescuda a Sant Boi, aconseguint créixer 4 punts percentuals respecte al 2019. En aquesta ocasió, han estat 1.892 santboians i santboianes els que han apostat pel partit d’extrema dreta espanyola. Un cop més, per tant, els resultats consoliden la presència del partit al municipi.

Sumar i Podem, molt igualats

Podem, que es va posicionar com a tercera força a Sant Boi a les darreres eleccions europees ha perdut més de 3.000 vots respecte als comicis del 2019. El partit liderat per Irene Montero ha patit una caiguda de 7,68 punts percentuals, aconseguint només el 5,25% del total dels vots.

Per la seva banda, Sumar s’ha estrenat a les eleccions europees aconseguint a Sant Boi un total de 1.182 vots, el que representa el 4,42% del total i amb uns resultats molt similars als de Podem.

Caiguda de la participació

En aquesta ocasió el 43,09% dels santboians i santboianes que han estat cridats a les urnes han anat a votar. Aquestes dades revelen que en aquests comicis la participació -com també ha estat tendència a la resta del territori- ha estat molt menor que no pas a les eleccions al Parlament o al Congrés. Concretament, si es compara respecte als anteriors comicis al Parlament Europeu, un fet la participació ha caigut de manera significativa, concretament en 16,62 punts percentuals respecte als comicis del 2019.

Els vots en blanc han suposat el 0,57% del total de paperetes vàlides, patint un lleuger increment de 0,15 punts percentuals respecte al 2019. Per acabar, la xifra de vots nuls ha estat de 102, el que representa el 0,38% del total dels vots emesos.

Recomanacions personalitzades