Un jurat declara culpable a Cristina Rivas per l’assassinat de la seva filla Yaiza el 2021

Després de dues setmanes de judici, el jurat popular ha dictat veredicte per Cristina Rivas, acusada d’assassinar a la seva filla per generar patiment al pare de la menor. El magistrat encara no ha dictat sentència i la fiscalia demana presó permanent revisable per Rivas.

L’any 2021 es va retre un homenatge a Yaiza a Sant Boi de Llobregat // Arxiu

Després de dues setmanes de judici, un jutjat popular de l’Audiència de Barcelona ha declarat culpable d’assassinat a Cristina Rivas, acusada de matar la seva filla Yaiza de 4 anys l’any 2021 a Sant Joan Despí. Segons el veredicte del jurat, la dona hauria assassinat la menor amb l’objectiu de generar patiment a la seva exparella i pare de la nena. Tant la nena com la família paterna vivien a Sant Boi de Llobregat.

El veredicte del jurat, que s’ha fet públic aquest divendres, ha establert per unanimitat que l’acusada va assassinar a la seva filla de quatre anys asfixiant-la després de donar-li sedants. A més, el jurat també ha rebutjat que l’actuació de Rivas fos fruit d’un trastorn mental temporal o que actués moguda per una por insuperable.

La Fiscalia sol·licita presó permanent revisable per a la mare de Yaiza, qui va cometre l’homicidi en una habitació que ambdues compartien al domicili de la mare de l’acusada i àvia de la víctima, a Sant Joan Despí. Posteriorment, va intentar suïcidar-se amb una barreja de medicaments.

El crim va ser determinat per la mare 

El tribunal popular ha considerat en el seu veredicte que el crim va ser determinat i es recolza en les cartes que va deixar la mare de Yaiza als diferents familiar abans d’intentar suïcidar-se. En particular, ha estat determinant la carta dirigida a la seva exparella que conté expressions com «aquí tens el que et mereixes» i «ploraràs la mort de la teva filla».

En aquest sentit, i després de conèixer el contingut de les cartes, el jurat ha rebutjat la possibilitat que l’acusada patís una anomalia psíquica, ja que va continuar amb les seves activitats quotidianes tant el dia anterior als fets com el mateix matí del 31 de maig, després d’haver sedat i asfixiat la seva filla al domicili familiar. També ha descartat un trastorn psíquic transitori a causa de la meticulosa planificació del crim, que va durar diversos mesos, i ha negat que actués per una por insuperable que la seva filla estimés més la nova parella del seu pare.

A més, el jurat ha conclòs que la mare de Yaiza va planificar l’assassinat perquè va detallar la metodologia per executar-lo, fent cerques a internet sobre la mort per ingesta de medicaments i per asfíxia, així com sobre infanticidis mediàtics.

La sentència definitiva arribarà en els pròxims dies

Malgrat el veredicte del tribunal popular, aquest li ha reconegut a la mare de Yaiza una atenuant anàloga de confessió, considerant que va col·laborar amb les autoritats després de la seva detenció. El fiscal, però, ha mostrat el seu rebuig a l’atenuant, argumentant que no compleix els requisits necessaris, posició que ha estat sostinguda per l’acusació particular. La sentència definitiva, però, la dictarà el jutge en els pròxims dies i la família de la menor, de moment, esperen que la resolució definitiva faci justícia al crim.

Per la seva banda, la defensa de la mare de Yaiza havia sol·licitat l’absolució de la seva representada o, alternativament, una condemna d’homicidi amb el consegüent ingrés en un centre psiquiàtric, defensant que Cristina Rivas pateix un problema mental, sol·licitant així les exempcions per alteració psíquica i per por insuperable.

Recomanacions personalitzades