El PSC guanya les eleccions al Parlament a Sant Boi amb una àmplia majoria

El PSC guanya les eleccions al Parlament a Sant Boi de Llobregat aconseguint 14.754 vots. ERC se situa com a segona força amb 4.376 vots i el PP es dispara i assoleix la tercera posició amb 2.373 vots. Vox es consolida com a quarta força amb 3.414 vots, seguit de Junts, amb 3.129 vots; i els Comuns, que se situen en sisè lloc amb 2.418 vots. La CUP perd vots i es posiciona com a setena força amb 903 vots.

El Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) guanya a les eleccions al Parlament de Catalunya a Sant Boi de Llobregat amb el 42% del total de vots. En aquesta ocasió, han estat 14.754 santboians i santboianes els que han votat a favor dels socialistes. Aquest resultat millora el de les darreres eleccions, ja que suposa una crescuda del vot socialista de 6,36 punts percentuals respecte al 2021, any en què van obtenir 10.614 vots.

Com a segona força, molt allunyada dels socialistes, es troba Esquerra Republicana de Catalunya (ERC). En aquesta ocasió, els republicans han tornat a caure en vots, una tendència que arrosseguen des de les passades eleccions municipals. En aquesta ocasió han assolit un total de 4.376 vots, el que representa un 12,45% del total del vot. Amb aquests resultats, ERC se situa molt lluny dels que va assolir als comicis del 2021, perdent així 1.292 vots.

El PP es posiciona com a tercera força

El Partit Popular torna a créixer per tercer cop a Sant Boi, continuant així la tendència de les eleccions municipals i generals del passat 2023. En aquesta ocasió els vots als populars es disparen a Sant Boi, aconseguint un total de 3.990, el que representa l’11,36% del total del vot. Els populars, amb aquests resultats, creixen gairebé 8 punts percentuals i guanyen 2.869 vots respecte al 2021, cosa que els ha permès superar a Vox en força al municipi.

Vox, per la seva banda, ha patit una crescuda molt lleu, mantenint-se en uns números similars el 2021. En aquesta ocasió, han estat 3.414, només creixent 0,32 punts percentuals respecte a les anteriors eleccions al Parlament. Els resultats consoliden la presència de l’extrema dreta espanyolista al municipi, que en aquesta ocasió ha estat superada pel PP. El que no ha acabat d’encaixar a Sant Boi ha estat Aliança Catalana. El partit catalanista d’extrema dreta, que s’ha estrenat en aquests comicis, n’ha assolit 440, el que representa només un 1,25% del total.

Els Comuns de tercera força a sisena

Un altre dels partits que ha sortit malmès d’aquests comicis a Sant Boi ha estat Comuns Sumar, que en aquesta ocasió han perdut 522 vots respecte al 2021, assolint un total del 6,88% del vot escrutat.

El partit encapçalat per Jéssica Albiach va assolir la tercera posició a les eleccions al Parlament el 2021, només per darrere del PSC i ERC, amb un 9,87% del total del vot. En aquesta ocasió, però, el partit d’esquerres ha patit una caiguda de 3 punts percentuals a Sant Boi respecte a l’anterior cita electoral, quedant sobrepassat per la dreta espanyolista (PP i Vox) i Junts.

Caiguda del vot independentista

Les formacions independentistes han tornat a perdre vots, en línies generals, a Sant Boi. Junts, en canvi, és l’única de les tres forces independentistes que ha aconseguit mantenir els resultats del 2021 i, fins i tot, millorar-los lleugerament. En aquest aspecte, Junts obté un total de 3.129 vots, 719 més que el 2021. Una xifra que no serveix a la formació independentista per situar-se entre els primers partits escollits entre la ciutadania de Sant Boi, però que sí que millora 0,8 punts percentuals respecte als anteriors comicis.

La CUP, en canvi, segueix la tònica d’ERC. Malgrat que la davallada de vots no ha estat tan gran, el partit d’esquerres independentista perd 163 vots, el que el manté en un 2,57% del total del vot escrutat. Entre les tres forces polítiques catalanistes i independentistes, en aquesta ocasió sumen 8.408 vots, perdent gairebé 750 electors respecte a l’any 2021.

Augment de la participació

El 56,91% dels santboians i santboianes que han estat cridats a les urnes han anat a votar, un fet que ha permès que la participació al municipi hagi crescut en 8,36 punts percentuals respecte als comicis del 2021. Els vots en blanc suposen l’1,10% del total de paperetes vàlides, és a dir, s’ha mantingut en el mateix percentatge que a les anteriors eleccions al Parlament. Per acabar, la xifra de vots nuls ha estat de 270, un 0,76% del total i amb una caiguda de 0,5 punts percentuals.

Recomanacions personalitzades