La troballa de més de 1.000 quilograms de cocaïna a Sant Boi desencadena una operació policial internacional

Els Mossos d’Esquadra, juntament amb la Policia Nacional i en cooperació amb EUROPOL, SIRENE i la Policia Judiciària de Portugal han desmantellat una organització criminal dedicada al blanqueig de capitals i tràfic de drogues relacionada amb el cas Smile. De moment, hi ha 20 persones detingudes.

Els Mossos d’Esquadra van intervenir més de 130.000 euros en efectiu // Mossos d’Esquadra

Els Mossos d’Esquadra, juntament amb la Policia Nacional i en coordinació amb Policia Judiciària Portuguesa, EUROPOL i SIRENE, han desmantellat una organització criminal internacional dedicada al narcotràfic i blanqueig de capitals que operava a Catalunya, a Madrid i a Andalusia, així com a Portugal i Veneçuela. En total, s’han detingut 20 persones a qui se’ls atribueixen delictes de blanqueig de capitals per tràfic de drogues i pertinença a grup criminal.

La investigació es va iniciar l’any 2018, arran de la localització en una empresa de Sant Boi de Llobregat de 1.413 quilograms de cocaïna a l’interior d’un transport originari del Brasil. Els narcotraficants portaven la droga oculta en 800 caixes de folis. En aquell moment, els cossos de seguretat van aconseguir identificar i detenir 14 persones participants en la planificació i introducció de la droga.

Davant la troballa d’aquesta operació de narcotràfic, anomenada cas Smile, els Mossos d’Esquadra van  demanar la col·laboració d’EUROPOL per a obtenir més dades i determinar la capacitat d’actuació de l’organització investigada a Sant Boi en l’àmbit europeu. Amb aquesta petició, els investigadors van poder acreditar que el carregament de la droga tenia com a destinació la Unió Europea, i es va poder confirmar que aquest grup criminal estava preparant un nou enviament d’uns 200 quilograms de cocaïna que tenia com a objectiu entrar a Europa pel port de Rotterdam. Aquesta alta capacitat de distribució de droga va destapar la necessària xarxa econòmica que els permetia finançar els carregaments, que es realitzaven sota la cobertura d’un nombrós grup de persones i empreses ubicades a Catalunya, Madrid i Andalusia. 

Una vintena de detinguts

El passat mes de març, l’equip d’investigació va executar 13 registres a domicilis acordats pel Jutjat d’Instrucció número 1 de Sant Boi, amb l’objectiu de recollir indicis, detenir els presumptes responsables dels fets investigats i evitar una reincidència històrica que perdurava des de feia més de vuit anys. L’operatiu es va produir de manera simultània a les localitats de Sant Boi de Llobregat, Valls, Sant Feliu de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Sant Cugat del Vallès, Arenys de Mar, Guadalajara, Albacete, Vera, Huelva i Madrid. A Portugal, es va dur a terme a Aveiro i Lisboa. A més, durant les entrades i registres es van intervenir més de 130.000 euros en efectiu, lingots d’or, joies i 30 rellotges de luxe valorats en mig milió d’euros. Aquest operatiu va ser essencial per a detenir l’activitat delictiva que els investigats havien exercit en els últims anys i que tenia per objecte el blanqueig internacional de fons amb origen en el narcotràfic.

Durant aquests registres, realitzats els dies 6 i 7 de març, es va detenir a 20 persones, i gràcies a la cooperació amb la INTERPOL, es va poder detenir també a un dels integrants de l’organització criminal que residia actualment a Veneçuela. Hores després, els detinguts van passar a disposició del Jutjat d’Instrucció número 1 de Sant Boi de Llobregat, dels quals set van ingressar a presó. A hores d’ara, la investigació continua oberta i no es descarten noves detencions que es puguin sumar a les 20 que ja s’han fet efectives.

Sistemes utilitzats per blanquejar els diners

Els detinguts utilitzaven diversos mètodes per blanquejar els diners però sempre amb el mateix objectiu: acumular actius a Sud Amèrica, principalment, a Colòmbia i Veneçuela. Concretament, a canvi de comisions, utilitzaven persones per als enviaments de diners a Sud Amèrica i aquests feien l’ingrés de diners en efectiu de petits imports en diferents entitats bancàries, superant així els sistemes de control de prevenció de blanqueig que tenien implementats.

Un cop els diners estaven ingressats, blanquejaven els diners de dues maneres diferents. Per una banda, realitzaven injeccions de diners sobre un entramat d’empreses vinculat a un empresari, el qual al seu torn comptava amb la col·laboració de terceres empreses per a simular operacions comercials. També destinaven part dels fons monetaris a l’adquisició de propietats, que eren posades a nom de testaferros.

Recomanacions personalitzades