Sant Boi perd 57 places públiques d’Infantil 3 

Les escoles Amat Verdú, Parellada i Josep Maria Ciurana perden una línia per al pròxim curs 2024-25. Des de l’Ajuntament reclamen a la Generalitat que es tinguin en compte factors socioeconòmics per garantir l’accés a la pública dels infants del municipi. 

Imatge de recurs de l’interior d’una aula // Arxiu

La ciutat de Sant Boi perd per al pròxim curs 2024-2025 un total de 57 places públiques d’Infantil 3 (I3). Les escoles on es veurà reduïda l’oferta de places són tres: l’escola Amat Verdú, l’escola Parellada i l’escola Josep Maria Ciurana. La decisió de retallar en l’oferta de places ha estat una decisió del departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, qui, a través d’uns criteris estrictament demogràfics, ha decidit reduir un total de tres grups d’I3 al municipi. De fet, per al pròxim curs, s’han d’escolaritzar un total de 596 infants i, si es mantenen les ràtios hi haurà un excedent de 79 places de sobreoferta entre pública i concertada. En aquest punt, però, totes les places que s’eliminen són de la pública i tant Ajuntament, com famílies i escoles busquen que, si es redueixen grups, sigui d’una manera més equilibrada.

La baixada de natalitat que es pateix a la ciutat des de fa uns anys ha provocat que per al pròxim curs el departament hagi decidit retallar en places públiques. Des de l’Ajuntament, la regidora d’Educació Maria Valencia, ha explicat a Sant Boi Diari que aquesta decisió «queda molt lluny de les necessitats que té Sant Boi» i que els criteris que s’han emprat «han estat únicament demogràfics quan a la ciutat tenim moltes realitats socials que necessiten l’escola pública».

La lluita de l’Ajuntament per millorar la qualitat de les escoles públiques de la ciutat ja fa anys que s’està treballant. «Hem aconseguit abaixar les ràtios fins a 19 per poder garantir la millora de l’atenció als infants». De fet, Maria Valencia assegura que la reducció dels tres grups, malgrat que la natalitat ha baixat «pot comportar que alguns infants que necessiten la plaça pública acabin a la concertada o bé que s’hagin d’ampliar ràtios, quan nosaltres treballem per baixar-les». És per aquest motiu que la regidora apunta «que s’han de prendre també indicadors socioeconòmics per oferir places públiques, i no només els que són estrictament demogràfics».

Converses amb el departament

Des del consistori expliquen que des del moment en què es va començar a sospesar la reducció dels tres grups per part del departament, van iniciar converses per tal d’evitar que es tanquessin els tres grups. De fet, el departament va assegurar que els grups de les concertades no es podien tocar i que, per tant, s’havien de reduir les places a l’escola pública. «Nosaltres vam mostrar el desacord en la decisió cap al mes de gener perquè consideràvem que no tenia en compte la situació de la ciutat i, a més, no garantia el dret a la tria de les famílies», apunta Valencia.

Cal remarcar que la demanda d’escola pública a Sant Boi és molt alta i que el tancament de grups pot coaccionar la llibertat de les famílies a l’hora d’escollir centre per la por a no obtenir la plaça desitjada. “Una de les coses que nosaltres volem garantir és que les famílies tinguin plaça assegurada en una de les opcions desitjades en la preinscripció”, assegura Maria Valencia. En aquest punt, però apunta que “normalment el 95% de les famílies de mitjana entren a l’escola desitjada però si ens tanquen grups això es pot complicar”.

De totes maneres des de l’Ajuntament expliquen que finalment el departament es compromet a tenir en compte la preinscripció final i, que en cas de que les places públiques no siguin suficients “estudiaran el manteniment d’algun grup o ampliar ràtio en alguna de les escoles”. Cal recordar que l’oferta inicial de cada curs escolar és provisional tot i que, normalment, s’ajusta molt a l’oferta final. 

Famílies i escoles en lluita

Les escoles Amat Verdú i Josep Maria Ciurana són dos centres educatius de línia única on, en funció de les necessitats, s’han anat obrint i tancant grups d’I3. Cal remarcar que ambdues compten amb dos línies d’I3 en aquest curs i, que per al curs vinent, tornaran a ser de línia única. L’escola Parellada, en canvi, compta amb dues línies i l’any vinent només conservarà una. És per aquest motiu que les famílies d’aquesta darrera escola han reclamat a l’Ajuntament i al departament d’Educació una solució per no haver d’eliminar el grup d’I3 del centre i, també, de la resta d’escoles públiques de la ciutat.

De fet, les famílies, han iniciat una campanya per només demanar escola pública a Sant Boi per presionar al departament i aconseguir que no es retallin les 57 places públiques previstes. En aquest sentit, animen a les famílies a apostar per una escola pública, inclusiva i de qualitat i recorden que l’oferta inicial és provisional i que si es fa pressió “aconseguirem que es mantinguin tots els grups”

El director de l’escola Amat Verdú, Juanjo Luján, va explicar a aquest diari que la batalla de línies a les escoles principalment és degut a la baixada de natalitat, tot i que apunta “que per temes de finançament de la Generalitat, sempre acava afectant a la pública”. En aquest sentit, el director afirma que a més de que les famílies perden dret a tria quan es redueixen grups, “les escoles també veiem reduïdes les nostres plantilles”.

En aquest sentit, Juanjo Luján apunta que des dels centres “lluitem perquè ens calen més docents per poder donar una educació òptima” i malgrat que a Sant Boi les ràtios son de 19 alumnes, “l’objectiu seria poder reduir més les ràtios o incloure dos docents en una mateixa aula per poder aprofundir en l’atenció més personalitzada a l’alumnat”. Luján, a més, explica que és important mantenir els tres grups d’I3 de l’escola pública ja que, per espai “tant nosaltres com la resta d’escoles poden mantenir-les” però matisa que l’únic agent que pot aconseguir que no es retallin grups de pública “son les famílies a través de la pressió a les preinscripcions”. 

Moció de suport a l’escola pública

Al ple del passat mes de febrer el govern municipal (PSC i Comuns) van presentar una moció de suport a les escoles públiques on es demanava que el Departament d’Educació de la Generalitat considerés també els factors socioeconòmics de Sant Boi en l’oferta anual de places d’escolarització públiques.

En aquest sentit, des del govern municipal van explicar que aplicar només els criteris demogràfics de la ciutat perjudicava les famílies i infants del municipi. En la moció demanaven el compromís del departament per treballar en una oferta de places més justa de cara als pròxims anys. La moció, que segons explica la regidora d’Educació «es va redactar en col·laboració amb tots els grups a causa de la importància de la mateixa» va ser aprovada per unanimitat del conjunt de regidors i regidores.

Recomanacions personalitzades