‘Historias secretas de Sant Boi’, el llibre que recull episodis històrics de la ciutat des de la prehistòria fins a l’actualitat

José Antonio Lozano, el seu autor, és un apassionat de la història que va viure a Sant Boi de Llobregat durant 30 anys i porta des de l’any passat el compte de xarxes socials ‘Historias Secretas de Sant Boi’.

Portada del llibre digital ‘Historias Secretas de Sant Boi’, de José Antonio Lozano // Cedida

Des de batalles i castells fins a pel·lícules passant per importants accidents. El llibre digital Historias secretas de Sant Boi recull múltiples històries de la ciutat de Sant Boi de Llobregat en un espai temporal que comença en la prehistòria i arriba fins a l’actualitat. «Són històries separades, molt resumides i molt visuals per a no cansar el lector», explica el seu autor, José Antonio Lozano, santboià de naixement i que va residir a la ciutat fins als 30 anys.

El llibre sorgeix, en gran mesura, com a recopilació del contingut ofert pel seu autor en xarxes socials a través del perfil Historias secretas de Sant Boi. «Vaig començar a recopilar històries al setembre de l’any passat a la vegada que a investigar altres que ja coneixia», declara Lozano a Sant Boi Diari. Ara, la pàgina de Facebook que administra té més de 1.000 seguidors i el grup, on més gent s’anima a compartir el seu contingut, està al voltant dels 3.000 integrants.

A més de successos històrics significatius, el llibre conté relats populars i «detalls que poden haver passat desapercebuts per a moltes persones i que d’altra manera podrien ser oblidades». Completat amb fotografies, arxius, i altres documents històrics, el relat es presenta en format e-book i és d’accés lliure. «No està a la venda perquè són històries que ens pertanyen a tots i que tots hem de conèixer», argumenta el seu autor.

José Antonio Lozano és natural de Sant Boi però viu a Vitòria des de fa vuit anys. Es defineix com un apassionat de la història i la història local, i porta altres comptes culturals a les xarxes socials, com Semana Santa de ZamoraÉxitos Olvidados (música dels anys 70 i 80) o la de l’Asociación Amigos de  Gorki, present a Sant Boi i de la qual és fundador.

Aquests són alguns dels esdeveniments del llibre:

«‘Vivan los novios!’ fue la primera película en color del Director de cine Luis García Berlanga. La escena del velatorio, con ataúdes amontonados fue rodada en 1970 en el interior de Can Torres (funeraria Vendrell), en Sant Boi. En estas imágenes podemos ver entre otros, a Jose Luis López Vázquez (Leonardo), Manuel Alexandre (Carlos), Luis Ciges (Cura), Jose María Prada (Pepito) y Víctor Israel (Vicente) todos ya fallecidos».

«Otra de las peliculas rodadas en Sant Boi (concretamente en el Parque de Marianao), fue ‘Los Claveles’. El productor, guionista y director Ignacio Iquino, piedra angular de gran parte del cine español realizado durante el franquismo, escribió el guion de esta comedia de enredo, dirigida por Miguel LLuch y filmada en 1960, aprovechando el tirón popular del trío cómico formado por Zori, Santos y Codeso».

«Guerra de la Independencia (1808-1814). Tropas locales rechazan el ataque de las tropas francesas a la localidad de Sant Boi de Llobregat en julio de 1808. Grabado de 1861 y fotografía actual tomada desde el mismo lugar (aun se conservan restos del arco de entrada)».

«21 de mayo de 1934: Catástrofe ferroviaria: 2 trenes de la red ferroviaria catalana chocaron en San Baudilio de Llobregat, y a consecuencia del accidente resultaron 12 personas muertas y muchas con heridas. He aquí, muy pocos momentos después de la catástrofe, a las autoridades, al personal sanitario y a la fuerza pública, buscando, a la luz de las antorchas a los muertos y los heridos entre los montones de hierros y maderas. En la máquina se ven los brazos del maquinista, que quedó aprisionado entre los hierros de la parte posterior de la locomotora».

Recomanacions personalitzades