La llista socialista, encapçalada per l’actual alcaldessa Lluïsa Moret, ha obtingut la majoria absoluta amb 16 regidors, tres més que durant les darreres eleccions i el 48,43% del total dels vots. D’altra banda, PP i VOX entren a l’Ajuntament amb dos edils cadascú, substituint així als tres que tenia Ciutadans i deixant a Sant Boi En Comú Podem en dos.
El PSC, amb Lluïsa Moret al capdavant, torna a erigir-se com la formació més representativa de Sant Boi de Llobregat obtenint 15.019 vots, el que suposa un 48,43% del total. Quant a regidors, els socialistes passen de 13 a 16. Aquest resultat li dona majoria absoluta a Lluïsa Moret com per a governar en solitari, encara que els comicis passats va decidir fer-ho amb els Comuns. No obstant això, el nombre de vots del PSC sí que ha caigut, perquè el 2019 van tenir quasi mil més, 16.001. Aquest fet s’explica per la baixada de la participació.
L’altre gran fet destacat d’aquesta jornada electoral ha estat l’entrada de PP i VOX a l’Ajuntament de Sant Boi amb dos regidors cadascú, encara que la situació s’ha repetit en gran part dels municipis de l’Estat. Per part del PP, Natalia Ortega ha recuperat els dos regidors que van perdre el 2019 i aconsegueixen el 8,01% dels vots, un increment respecte al 4,67% anterior. Vox, amb Juan José García com a cap de llista, també agafa forces i entra al Consistori per primera vegada a la seva història amb el 7,53% dels vots. Així doncs, l’extrema dreta torna a Sant Boi després de l’experiència de Plataforma per Catalunya.
ERC baixa i Sant Boi En Comú Podem es desploma
ERC, representada per Jaume Sans, torna a ser la segona força més votada, amb el 11,78% de total, però perd dos regidors i es queda només amb tres. La xifra de vots ha estat 3.653, molt per sota dels 6.233 del 2019.
L’últim partit que ha entrat a l’Ajuntament ha estat Sant Boi En Comú Podem, amb Àlex Pérez al capdavant. La unió d’En Comú i Podem en una única candidatura els ha allunyat molt dels resultats esperats. A les darreres eleccions entre les dues formacions van obtenir, per separat, dos i dos regidors. Aquesta vegada només han estat dos, però juntes. Això és un 6,27% dels vots. Esquerra Unida, que s’ha presentat sense Podem, perd tota la seva representació a l’Ajuntament i assoleix el 4,05% dels vots.
Ciutadans desapareix
El partit de Lluís Tejedor, Ciutadans, perd els tres regidors que tenia i el seu paper com l’únic partit de dretes a l’Ajuntament l’agafen PP i Vox. Aquesta vegada només ha aconseguit un 1,68% dels vots, sent la segona força menys votada.
CUP i Junts Per Sant Boi s’han tornat a quedar fora del Consistori amb el 2,34% i el 4,20% dels vots respectivament, també menys si se’ls compara amb els resultats del 2019.
Valents i Avancem Sant Boi no aconsegueixen representació a l’Ajuntament
Finalment, les dues noves formacions Valents i Avancem Sant Boi, no han aconseguit fer-se lloc a l’espai polític santboià. Els primers han fet seu el 2,49% dels vots, un total de 773, mentre que els segons han estat la força menys votada amb un 1,55% dels vots, 480 concretament.
Un Ajuntament de cinc partits i més de 10 punts menys de participació
Tal com va succeir ja el 2019, el Consistori queda format per cinc partits, però amb variacions: PSC, ERC, PP, VOX i Sant Boi En Comú Podem. La resta de partits no han arribat al 5% obligatori dels vots necessari per obtenir representació.
És evident que tots els partits d’esquerres han experimentat una disminució important en el nombre de vots. Això pot haver estat influït per la baixada en la participació electoral, on només han acudit a les urnes un 50,58% dels santboians i santboianes dels que tenien dret aquest 28M, és a dir, més de deu punts percentuals menys que el 2019. Els vots en blanc han representat un 1,66% respecte als vots fets.