Acord entre partits en la preservació del Parc Agrari i en la construcció d’una residència pública per a gent gran

El debat electoral organitzat per la Federació d’Associacions Veïnals de Sant Boi i Marea Pensionista va arrencar el compromís dels partits en la preservació del Parc Agrari i en facilitar la creació d’un nou equipament públic per a persones grans.

Nou dels onze partits candidats a l’alcaldia de Sant Boi de Llobregat van acudir al debat electoral del 28M moderat per la periodista Gemma Aguilera// Lucía Abadías

Els 150 seients del teatre Cal Ninyo, al barri Centre de Sant Boi de Llobregat, es van omplir el dimecres per escoltar els punts de vista dels candidats a l’alcaldia a les eleccions municipals del 28 de maig. Punts de vista que, encara que diferents en molts aspectes, van reflectir consens en la preservació del patrimoni natural del Parc Agrari i van posicionar-se a favor d’una residència pública per a la tercera edat.

Organitzat per la Federació d’Associacions Veïnals de Sant Boi i Marea Pensionista i moderat per la periodista Gemma Aguilera, tots els partits excepte Vox, que va rebutjar de la invitació a l’últim moment, van acudir a la cita. Així, es van pujar a l’escenari del teatre Lluïsa Moret (PSC), Jaume Sans (ERC), Àlex Pérez (Sant Boi En Comú Podem), Lluís Tejedor (Ciutadans), Ramon Barau (JuntsXSantBoi), Santos Gutiérrez (PP, en substitució de la candidata Natalia Ortega), Jordi Barbero (CUP), Xavier Alejandre (Esquerra Unida), Esther Sánchez (Valents) i Jaume Isart (Avancem Sant Boi).

La metodologia del debat va consistir en plantejar tres preguntes que es van anar contestant individualment per tots els partits. Després, el públic els hi va plantejar altres qüestions.

Creixement demogràfic i sostenibilitat

La primera qüestió que es va llençar als candidats demanava per la possibilitat de creixement demogràfic a Sant Boi a la vegada que es respecta la sostenibilitat, entesa, sobretot, per la preservació del Parc Agrari. Encara que amb matisos, les formacions van estar d’acord en aprofitar l’espai de la caserna militar i la subestació elèctrica per a fer nous habitatges, tal com va anunciar el govern espanyol, i no intervenir al Parc Agrari.

Xavier Alexandre, candidat d’Esquerra Unida, va parlar també de «rehabilitar i posar a disposició de la ciutadania les més de 3.000 habitatges buits que hi ha a la ciutat fent un parc públic d’habitatge». Per la seva part, Jaume Sans, d’Esquerra Republicana, declarava que el nombre de pisos a la caserna «hauria d’haver-hi sortit d’un procés participatiu» i afegia que el creixement havia de ser «de portes endins». Amb això últim coincidia també l’alcaldessa i candidata del PSC, Lluïsa Moret. «L’objectiu no és pas créixer demogràficament, però tampoc perdre», va matissar.

Així mateix, Àlex Pérez, de Sant Boi en Comú Podem, va destacar la importància «d’augmentar el verd urbà». Jaume Icart, d’Avancem, va posar el focus en fomentar «edificis sostenibles i eficients» i limitar el creixement urbanístic. Ramon Barau, de Junts Per Sant Boi, va afirmar que «l’habitatge no pot créixer molt més i l’anunci del govern s’ha de implementar mica en mica».

Lluís Tejedor, cap de llista de Ciutadans, va ser el més crític amb el Parc Agrari: «No serveix de res tenir el Parc si ningú pot gaudir d’ell. Tots volem mantenir-ho, però amb el model de ciutat que hi ha és difícil que a llarg termini es pugui tenir el futur que els pagesos volen. Hem d’atraure empreses que donin treball als joves».

Una residència pública per a la tercera edat

El segon punt que es va tractar va ser l’establiment d’una residència pública per a la tercera edat, donat que ara mateix totes són privades. Una altra vegada, els grups polítics es van posar d’acord en fer-la. Encara que van ser preguntats per la data d’implementació de la residència, cap dels deu va contestar. I és que de fet, en un principi la competència en aquest àmbit és de la Generalitat de Catalunya i no municipal.

Jordi Barbero, de la CUP, va proposar la instal·lació de la residència al barri de Camps Blancs i Esther Sánchez, de Valents, al de Casablanca. A més, Lluïsa Moret va parlar d’«allargar la vida als domicilis i potenciar l’autonomia personal». Per això, va suggerir domotitzar les cases i fer-les més accessibles. També va recalcar que ja s’ha ofertat sol des de l’Ajuntament a la Generalitat per a fer la residència.

No obstant això, una idea que es va repetir molt va ser, tal com explicava l’alcaldable del PSC, la de fer «un nou model de residència amb unitats de convivència que no superessin les 12 persones». Jaume Sans va estar d’acord i va afegir que és el model en el qual s’està treballant a la Generalitat, un model de pisos assistits. Àlex Pérez també va concordar amb ells en replantejar els models, així com Ramon Barau.

Millorar els dèficits històrics de mobilitat

Els punts de millora de la mobilitat a Sant Boi, tan interna com amb altres ciutats de l’àrea metropolitana, va ser l’últim punt del debat. El PSC va aprofitar per destacar els avanços que s’han fet recentment. «Hem treballat amb persones amb diversitat funcional, hem posat l’AMBici i les obres de la variant començaran al juny», va defensar l’actual alcaldessa.

Sant Boi En Comú Podem es va centrar en el desenvolupament d’una mobilitat alternativa no protagonitzada pels vehicles de motor i impulsant el vehicle compartit i la bici. El mateix va dir la CUP, que proposa la reducció del vehicle privat.

El conflicte vigent entre els treballadors dels autobusos Monbús Julià i la seva empresa per la millora de les condicions laborals el va utilitzar Ciutadans per defensar que s’han de fer «les licitacions correctament i s’ha de rectificar». Per Xavier Alejandre aquest és, precisament, un exemple de què «això és el que passa amb les externalitzacions, la TMB ha d’assumir el servei directament». Per la seva part, Santos Gutiérrez, segon a la llista del PP, va declarar que «l’únic problema de mobilitat a Sant Boi és amb les sortides i entrades per la C-32».

Recomanacions personalitzades