Els conductors d’autobusos de la UTE Sant Boi continuen manifestant-se per la millora dels seus drets laborals

Les marxes per la igualtat de condicions laborals de tots els treballadors de la UTE Sant Boi van començar el dilluns 24 d’abril i s’estenen fins al 5 de maig. Això ha provocat afectacions als serveis d’autobusos a les tardes.

Els treballadors de la UTE Sant Boi es manifesten per la millora dels seus drets laborals // CCOO Monbús Julià

Els conductors d’autobusos d’UTE Sant Boi, que s’encarregan de línies interurbanes i urbanes gestionades per Monbús Julià, han previst nou dies de manifestacions per la unificació i millora de les seves condicions laborals. Les concentracions i posteriors manifestacions s’estan dunt a terme dels 17 a les 20 hores i suposen afectacions al trànsit i als serveis de bus.

La secció sindical de Comissions Obreres de Monbús va anunciar marxes els dies 24, 25, 26, 27 i 28 d’abril i 2, 3, 4 i de maig. Fins ara, des del sindicat CCOO creuen que ha estat un «èxit». El primer dia, informen, van acudir unes 80 persones entre treballadors i ciutadans.

Els treballadors formaven part de l’empresa Oliveras, que portava 97 anys gestionant els serveis d’autobús a Sant Boi. No obstant això, l’empresa Monbús Julià va guanyar el 2020 el concurs públic i tots els treballadors d’Oliveras van passar a formar part d’una de les empreses que conformen la UTE Sant Boi, encarregada de la conducció dels vehicles.

Des de CCOO, els ex treballadors d’Oliveras consideren «antisindical» que només puguin representar sindicalment als de la seva actual subempresa, deixant de banda als que puntualment es van requerint d’altres línies però que formen part d’altra empresa de la UTE. Per això, declaren que aquestes persones no tenen «formació específica», el que «desprofessionalitza el servei i genera una doble escala salarial».

Per tant, exigeixen que totes les subrogacions dins de la UTE tinguin les mateixes condicions, independentment de l’empresa de la qual procedeixin els treballadors. «Volem tenir totes les mateixes clàusules econòmiques i organitzatives. Ara hi ha diferents escales salarials que ens afecten a nosaltres i a la qualitat del servei», declara David Guzmán, president de CCOO de Monbús. A més, el comitè d’empresa parla de pèrdues econòmiques de fins a 500 euros per treballador.

Els sindicats exigeixen un mínim de millores

Fonts del comitè d’empresa van considerar les manifestacions «necessàries perquè estem cansats que la vaga no faci efecte i que es vulnerin els nostres drets». No obstant això, Guzmán admet que «no creiem que vagi a ocórrer això d’estar tots igualment subrogats», però que demanen, almenys, «que es faci tal com s’ha fet amb Avanza».

En aquest sentit, els treballadors d’Avanza Baix Llobregat van anunciar fa pocs dies que havien aconseguit un acord amb l’empresa després de cinc mesos de protestes. En l’última d’elles van tallar la Gran Via de Barcelona conjuntament amb els treballadors de Monbús.

A més, la Inspecció de Treball de la Província de Barcelona va determinar la vulneració del dret fonamental a vaga dels treballadors de la UTE Sant Boi. Segons CCOO, Inspecció va resoldre que l’empresa «en cap cas va esgotar totes les possibilitats d’assignació de serveis mínims a persones no vaguistes» i que «l’actuació empresarial formava part d’una estratègia per minimitzar els efectes de la convocatòria».

Recomanacions personalitzades