Els treballadors d’Avanza i Monbus s’aturen durant 24 hores i tallen la Gran Via de Barcelona

Més de 400 persones s’han manifestat per Barcelona demanant la millora de les condicions laborals dels treballadors de les empreses que presten el servei d’autobus a Sant Boi i altres municipis del Baix Llobregat. La vaga, que ha afectat 24 línies de bus urbà i interurbà amb pas per Sant Boi, es repetirà el dijous 13 d’abril i s’allargarà fins al 23 d’abril.

Manifestants de les companyies de bus avançant per la Gran Via de Barcelona // CCOO Avanza Baix

Les aturades del servei de bus prestat per Avanza al Baix Llobregat es repeteixen des de fa quatre mesos, però la d’aquest dimarts ha estat la primera que ha suposat una aturada del servei durant 24 hores. A més, els treballadors d’Avanza al Baix Llobregat s’han unit als de Monbus Julià (l’empresa que gestiona el servei de bus urbà de Sant Boi i l’Aerobús,entre altres) per reivindicar de manera conjunta i amb més força la millora de les condicions laborals a les seves respectives empreses.

A banda de les parades sense passar autobusos durant molta estona, la protesta s’ha fet visible a Barcelona, amb més de 400 persones manifestant-se des de la plaça Cerdà fins a la plaça Sant Jaume, la qual cosa ha obligat a tallar la Gran Via per on precisament circulen molts dels autobusos dels treballadors en vaga.A la plaça Sant Jaume els ha rebut una representació de l’Ajuntament de Barcelona, amb la tinenta d’alcaldia de Mobilitat, Laia Bonet, al capdavant, acompanyada del també tinent d’alcalde Jordi Martí, encara que el servei en vaga depèn de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB).

Tres demandes de millora econòmica

El president de la secció sindical de CCOO a Avanza Baix, Luis González, explica que les seves reivindicacions estan centrades en tres eixos de millora econòmica. El primer, l’augment dels sous respecte a l’Índex de Preus al Consum (IPC), amb una pujada del 4%. El segon, dos dies de descans setmanal. Ara tenen 86 dies a l’any de descans, la qual cosa suposa un dia i mig aproximadament a la setmana, i per això demanen augmentar a 88. Finalment, la pujada del plus del servei de nit al doble de la quantitat actual, de 5 a 10 euros per nit.

González assegura que l’empresa ha proposat una pujada del 3% i augmentar dos dies de descans a l’any. Així mateix, assegura que tenen la sensació de que el plus de nit tampoc seria un problema. Davant d’aquesta aproximació, el líder sindical no enten com «per un 1% i tres dies, que és la diferència entre el que exigim i el que ofereixen, s’exposen a patir una vaga indefinida».

Una situació «encallada»

La primera aturada dels treballadors d’Avanza va tenir lloc a mitjans de novembre. Des de llavors, s’han succeït diverses jornades d’aturades parcials de manera ininterrompuda, amb una mitjana de dues a la setmana.

La protesta ha obtingut el suport de l’Ajuntament de Sant Boi, que en el ple municipal del mes de gener va aprovar per unanimitat una moció per a la millora de la qualitat del servei de bus i per a la millora de les condicions laborals dels treballadors i treballadores de les dues empreses concessionàries del servei: Monbus i Avanza. Tot i les bones paraules, González lamenta que «el compromís dels ajuntaments a forçar una sortida al conflicte, tant laboral com a l’afectació que té en la ciutadania, no s’ha traduït, de moment, en una resolució».

Afectacions importants pels usuaris

A causa de la vaga, 24 de les línies d’autobús que operen en Sant Boi, tan diürnes com nocturnes, han circulat amb serveis mínims. Les línies gestionades per Avanza han quedat afectades totes (L80, L82, L85, L86, E86, L96, L97, E98, L99, N13, N14 i N16). Des del comitè d’empresa informen a més que els dies 13, 15, 16, 18, 20, 22 i 23 d’abril es repetiran les aturades en determinades franges horàries amb entre un 20% i un 40% del servei.

En quant a les línies a càrrec de Monbus Julià, hi han hagut afectacions a les línies de bus urbà SB1, SB2 i SB3, així ciom a les interurbanes E70, E79, L70, L71, L74, L76, L77, L78 i M75. El comité d’empresa ja ha comunicat que tornaran a repetir aturades els dies 20 i 28 d’abril amb entre un 40% i un 66% del servei.

Recomanacions personalitzades