La moció per crear la comissió es va presentar a petició de la Federació Veïnal de Sant Boi i va ser aprovada per unanimitat al ple municipal.
El ple municipal de Sant Boi de Llobregat ha aprovat per unanimitat una moció que contempla la creació d’una Comissió de Treball que s’ocupi del desmantellament de la subestació elèctrica de Endesa. La moció ha estat proposta a petició de la Federació Veïnal de Sant Boi i estarà integrada per l’Ajuntament de Sant Boi, la Generalitat de Catalunya, Endesa Energia, Red Eléctrica de España i la Federació Veïnal de Sant Boi. L’objectiu perseguit és dur a terme els pactes que calguin per al trasllat d’aquesta infraestructura i les línies d’alta tensió.
A més, l’Ajuntament informa que ha mantingut darrerament reunions de treball amb Endesa Distribució de Catalunya i amb Red Eléctrica. Això ha conclòs en un primer esborrany d’informe sobre les actuacions que caldrien per fer efectiu el desmantellament. Després, s’espera poder formalitzar un acord entre les parts implicades.
La central elèctrica i la caserna militar de Santa Eulàlia ocupen una superfície conjunta de 16 hectàrees, els que es convertiran en el futur en un nou centre urbà: habitatge i zones verds, principalment. L’Ajuntament sosté que aquest projecte estarà basat en la creació d’«una ciutat saludable i sostenible i en els criteris de l’Agenda 2030, tot apostant per la transició energètica i l’ús d’energies renovables». No obstant això, la Federació Veïnal de Sant Boi reclama un procés participatiu per decidir què es farà en la zona que quedi lliure.
Una reivindicació històrica
El desmantellament de la central elèctrica i la caserna militar és una reivindicació veïnal des de fa molt de temps. El primer problema que comporten les instal·lacions és que divideixen i dificulten la comunicació entre tres barris: Camps Blancs, Casablanca i Vinyets-Molí Vell. Segon, tal com afirma la Federació Veïnal de Sant Boi basant-se en estudis de la Comissió Europea, implica riscos de salut pels habitants com patir càncer o problemes de pulmó. I, finalment, l’impacte mediambiental, de soroll i paisatgístic també és negatiu.
Fa 23 anys, el 2000, que la Comissió d’Indústria del Parlament de Catalunya va aprovar per unanimitat el trasllat de la central. Però des de llavors s’han viscut diferents promeses que de moment s’han quedat en paraules. La situació amb la caserna és similar, tot i que l’any passat es va signar un protocol pel seu trasllat.