Primer pas per construir una biblioteca de proximitat a Marianao

L’Ajuntament adquireix el terreny on vol construir la tercera biblioteca de la ciutat, donant resposta a una reivindicació històrica i completant així la xarxa de serveis bibliotecaris amb un equipament d’aquestes característiques a menys de 15 minuts a peu de tots els santboians.

La finca s’ubica al barri de Marianao, a la confluència dels carrers de Lluís Pascual Roca i Francesc Pi i Margall // Ajuntament de Sant Boi de Llobregat

Marianao està més a prop de tenir una biblioteca, tal com fa anys que reclama. Serà una biblioteca amb la consideració de «proximitat», com la Maria Aurèlia Campmany de Ciutat Cooperativa, i relacionada directament amb la biblioteca Rubió i Balaguer, que té la categoria superior de central i coordinarà i aglutinarà les tres de la ciutat.

El primer pas per fer-ho realitat ha estat l’adquisició de la finca on se situarà l’equipament per part de l’Ajuntament de Sant Boi. Es tracta d’un edifici situat a la confluència dels carrers Lluís Pascual Roca i Francesc Pi i Margall, al costat del Centre d’Atenció Primària (CAP) Montclar, conegut pels veïns que acostumen a esperar l’autobús al seu voltant i amb unes característiques pintades de «Prohibido fijar carteles« des de fa molts anys.

L’Ajuntament reconeix que amb aquest projecte es dona resposta a «una reivindicació històrica de la ciutadania». De fet, es va comprometre amb els veïns a definir una ubicació al maig del 2020 després d’acordar al 2018 que se situaria en un solar de la plaça Mercè Rodoreda però va acabar desestimant-se perquè el departament de Salut el volia per fer un CAP.

1.400 metres quadrats i 40.000 llibres

L’edifici en desús disposa d’uns 1.400 metres quadrats i el seu emplaçament ha estat consensuat amb l’Associació de Veïns de Marianao i amb la gerència de Serveis de Biblioteques de la Diputació de Barcelona, que és l’administració responsable de la xarxa bibliotecària. Es preveu que compti amb més de 40.000 volums a disposició d’un barri on viuen més de 32.000 persones, al voltant del 40% dels habitants de Sant Boi.

Amb la seva construcció es completarà la xarxa de biblioteques municipals, que consistirà en dues de proximitat (la de Cooperativa ja existent i la nova de Marianao) i la central Rubió i Balaguer. D’aquesta manera, tots els santboians tindran accés a un servei bibliotecari a menys de 15 minuts a peu de casa i es compliran els requisits del Mapa de Lectura Pública de Catalunya.

Recomanacions personalitzades