L’Hospital de Sant Boi del Parc Sanitari de Sant Joan de Déu participa en un projecte d’estimulació cognitiva de l’Alzheimer

El 21 de setembre es commemora el día internacional de l’Alzheimer, una malatia degenerativa que afecta al 34% de la població d’entre 80 i 85 anys. L’Hospital de Sant Boi ha participat en el desenvolupament del projecte COGNIVITRA , un dispositiu que permet avançar en les teràpies d’estimulació cognitiva.

Día Mundial de l’Alzehimer // Parc Sanitari Sant Joan de Déu

L’Alzheimer és una malaltia neurodegenerativa que actualment afecta al 34% de les persones entre 80 i 85 anys segons dades de la Societat Espanyola de Neurologia. Aquesta malaltia implica un deteriorament cognitiu en les persones que la pateixen, a més d’un alt grau de dependència. L’Hospital de Sant Boi, del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, ha participat en el desenvolupament del programa CONIVITRA, que mitjançant  l’ús de les TIC integra accions terapèutiques en dispositius i eines tecnològiques.

Aquest projecte presenta un dispositiu connectat a la televisió que, mitjançant la creació d’un avatar propi i la detecció de moviments del pacient, permet a l’usuari resoldre exercicis d’estimulació cognitiva. “Ens preocupava que la població acceptés de bon grat l’ús d’aquest dispositiu, sobretot tenint en compte que es tracta de persones grans, però els primers resultats estan sent satisfactoris”, explica el Dr. Antoni Callén, cap del Servei de Neurologia del SJD Hospital de Sant Boi.

Estimulació cognitiva i hàbits saludables

Actualment encara es desconeixen les causes de la malatia i no hi ha un tractament curatiu, només existeixen teràpies d’estimulació cognitiva que retarden els efectes de l’Alzheimer. Per tal de prevenir la malatia els experts recomanen integrar hàbits saludables com la pràctica d’esport, una dieta equilibrada, un bon descans i realitzar activitats que reforcin les capacitats intel·lectuals. “No tenim cap medicació ni cap estratègia que pugui funcionar amb persones que intuïm que es troben en fases inicials de l’Alzheimer, excepte l’estimulació cognitiva”, afirma el doctor Callén.

És en aquest punt on el projecte CONIVITRA ajuda als pacients d’Alzehimer, estimulant i realitzant activitats que exerciten el cervell per tal de retardar l’avenç de la malaltia.

Altres projectes

L’Hospital de Sant Boi també treballa amb altres projectes envers les persones amb malalties neurodegeneratives. A l’any 2006 van desenvolupar l’Escola de Ciudadors, un projecte orientat a proporcionar coneixements, técniques i habilitats a cuidadors no professionals, com familiars o voluntaris, de persones amb aquest tipus de malalties.

Recomanacions personalitzades