El santboià Lluís Parés rebrà la Creu de Sant Jordi per la seva contribució a l’agricultura

L’agricultor serà distingit amb un dels màxims reconeixements de la Generalitat “per la seva lluita constant en defensa de la pagesia i del camp” i el seu paper en la consolidació del Parc Agrari. Parés vol compartir el mèrit amb totes les persones que van treballar per aconseguir la protecció de les reserves de sòl que formen el parc.

Lluís Parés en una imatge d’arxiu // Arxiu

Per la seva defensa de l’agricultura, del camp, del territori i del Parc Agrari del Baix Llobregat, l’agricultor santboià Lluís Parés serà distingit amb la Creu de Sant Jordi, un dels màxims reconeixements atorgats per la Generalitat de Catalunya. El pagès considera aquest premi “un honor” que vol compartir amb les persones que van defensar les zones agrícoles de la comarca fins a configurar el Parc Agrari. Oficialment, rebrà la condecoració a l’acte de lliurament celebrat l’11 de juliol al Teatre Monumental de Mataró.

Tal com indica la Generalitat en un comunicat, Parés mereix aquesta distinció per “la seva lluita constant en defensa de la pagesia i del camp”. En aquest sentit, va ser una de les persones que va lluitar perquè les parcel·les qualificades d’agràries al Pla General Metropolità del 1976 no quedessin a l’estocada i revessin la distinció de Parc Agrari a tall de protecció. “És una creu de Sant Jordi que me la donen a mi, però és compartida amb moltes persones. Recull uns mèrits de molta gent”, diu l’agricultor en declaracions a Sant Boi Diari.

Sindicalista i antic regidor de l’Ajuntament

A banda del parc, Parés va ser un dels fundadors de la Unió de Pagesos al Baix Llobregat i regidor d’Agricultura a l’Ajuntament de la ciutat durant els anys 80. Des del consistori, va fer efectives millores a la xarxa de camins, als canals de rec i a la seguretat dels camps. Més recentment, s’ha oposat frontalment al projecte d’Eurovegas i ha liderat moltes de les reivindicacions nascudes al Parc Agrari.

https://twitter.com/ParcAgrariBaix/status/1542092884723351554
El Parc Agrari felicita Parés pel reconeixement

És clar que Parés ha dedicat gran part de la seva vida adulta -si no tota-, al camp. Avui en dia ano deixa de lluitar contra tots aquells projectes que ell considera “amenaces pel territori”. “Ara que ja pràcticament estic acabant la vida, cada vegada veig una nova amenaça”, diu mentre posa com a exemples l’ampliació de l’aeroport d’El Prat o el hub agroalimentari que volen impulsar alguns ajuntaments de la zona, incloent-hi el de Sant Boi.

L’agricultor és el segon santboià que assoleix aquesta distinció després que l’any passat anés a parar a les mans de Pau Gasol per ser «un referent del bàsquet i de l’esport català, i per la contribució a la seva internacionalització». En total, s’atorguen 30 Creus de Sant Jordi, 20 a persones i 10 a entitats.

Recomanacions personalitzades