Sant Boi reflexiona sobre el repte d’una nova economia dirigida a la sostenibilitat en el seu Fòrum Econòmic

El Parc Sanitari Sant Joan de Déu ha acollit aquest dilluns el Fòrum Econòmic 2022, amb la participació del president del Consejo Económico y Social de España, Antón Costas, i de personalitats com el meteoròleg Tomàs Molina. L’acte, anomenat ‘És necessari fer un reset en l’economia?’, ha plantejat l’economia del futur enfocada a la sostenibilitat.

Intervenció d’Antón Costas al Fòrum Econòmic 2022 // Ajuntament de Sant Boi

Sant Boi de Llobregat ha acollit una nova edició del seu Fòrum Econòmic per reflexionar sobre el repte d’una economia de futur en el camí cap a la sostenibilitat. Aquest dilluns, el Parc Sanitari Sant Joan de Déu ha acollit aquesta sessió del fòrum sota el títol ‘És necessari fer un reset en l’economia?’; en la qual hi han participat més de 200 representants del món de l’empresa i la societat local. 

La sessió ha estat dirigida per la periodista Ariadna Oltra, i ha comptat amb la presència d’Antón Costas, president del Consell Econòmic i Social d’Espanya, Sara Berbel, psicòloga i gerent de l’Ajuntament de Barcelona, i Tomàs Molina, cap de Meteorologia de la Televisió de Catalunya.

Abans de les intervencions, el tinent d’alcalde José Ángel Carcelén ha volgut destacar la vinculació del fòrum «amb el paper de Sant Boi com a referent de l’Agenda Urbana de Catalunya i Espanya«. Per la seva banda, l’alcaldessa Lluïsa Moret, mitjançant una intervenció enregistrada prèviament en vídeo, ha subratllat «l’aposta de Sant Boi per un futur més sostenible basada en una triple mirada: ambiental, econòmica i social«.

El canvi climàtic, la desigualtat i la recuperació de econòmica; tres dels punts cabdals a l’Agenda Urbana

Durant l’acte, el president del Consell Econòmic i Social espanyol, Antón Costas, ha destacat que estem vivint «un canvi d’era, caracteritzat per la incertesa econòmica i existencial, agreujada per una guerra que no ens esperàvem«. El president ha assegurat que actualment la societat s’enfronta a dos reptes prioritaris, el canvi climàtic i la recuperació d’una prosperitat inclusiva i que, per donar-los resposta, «és indispensable actuar de manera diferent a les empreses, a la política i a la societat«. 

«El nostre desafiament ha de ser crear bons llocs de treball, per a més persones i en més llocs del país«, ha afegit Antón Costas, que també ha valorat els fons europeus Next Generation com a «vent a favor per a una major productivitat de les empreses i per augmentar el nombre de projectes empresarials competitius a llarg termini«.

La sessió es pot recuperar de manera íntegra al canal de l’Ajuntament // Ajuntament de Sant Boi

Per la seva banda, la gerent de l’Ajuntament de Barcelona i doctora en Psicologia, Sara Berbel, ha posat sobre la taula diferents fenòmens que s’estan produint actualment a la societat, com «el patiment psicosocial, especialment en les dones i la gent jove, a causa de l’increment de la desigualtat, l’individualisme i l’addicció a les pantalles i les xarxes socials«. La distribució desigual del temps de treball i la discriminació a causa de l’edat també són qüestions que cal tenir en compte segons la psicòloga. Berbel opina que «cal reduir els pols de desigualtat i avançar cap a una societat més empàtica i més inclusiva«, i que, per aconseguir-ho, «les polítiques socials, econòmiques i ambientals s’alimenten mútuament«.

Per últim, el cap de Meteorologia de TV3 i ambaixador del Pacte Europeu pel Clima de la Comissió Europea, Tomàs Molina, ha afirmat que «el canvi climàtic és una realitat que ha arribat per quedar-se i nosaltres ens hi hem d’adaptar«. Però que aquest fet, «no ha de ser necessàriament negatiu, perquè podem fer coses per canviar-ho«. Des del seu punt de vista, és imprescindible gestionar-ho d’una forma diferent, tenint la població permanentment informada i trobant solucions conjuntes.

Sant Boi de Llobregat, una ciutat referent de l’Agenda Urbana

La ciutat s’ha convertit en un municipi pilot de l’Agenda Urbana de Catalunya i Espanya degut al seu paper referent en el desenvolupament de polítiques sostenibles, amb una «triple mirada«, ambiental, econòmica i social; segons apunta el consistori en un comunicat.

La sessió del Fòrum Econòmic celebrada a la ciutat s’inscriu en aquest context; així com la jornada ‘Vehicle elèctric: perspectives de futur i visions compartides’ que va tenir lloc a finals del mes de maig. Aquestes activitats han estat cofinançades amb fons procedents del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència; finançats per la seva banda per la Unió Europea sota els fons Next Generation.

Recomanacions personalitzades