Els Mossos detenen a Sant Boi una banda especialitzada en robatoris amb força a supermercats

Els lladres feien explotar els caixers dels establiments comercials on robaven, la majoria situats al Baix Llobregat i al Vallès. Feien servir artefactes explosius per rebentar les caixes. La policia ha recalcat la gran perillositat de la banda, que estava molt ben organitzada.

La policia els va detenir in fraganti a Sant Boi de Llobregat // Mossos d’Esquadra – Arxiu

Cau la banda que feia explotar caixers de supermercats i benzineres a Catalunya, després de ser enxampats in fraganti a un supermercat de Sant Boi de Llobregat la matinada del passat 23 de maig. Els Mossos ja els seguien la pista des de feia mesos, i han aconseguit desarticular una de les bandes «més organitzades i perilloses dels darrers anys«, segons afirma la policia catalana.

Els Mossos han detingut en total a set homes, als quals se’ls atribueixen almenys cinc delictes de robatori amb força, un delicte de tinença i utilització d’explosius, delictes d’estralls i pertinença a organització criminal.

La banda s’havia especialitzat en robatoris fent servir artefactes explosius, impulsats per una barreja de gasos, acetilè i oxigen, mesclats en una mànega que introduïen als caixers dels establiments. Amb una espurna provocaven l’explosió que rebentava la caixa. Es tracta d’un «modus operandi inèdit a Catalunya fins a la data d’avui, a l’hora d’abordar aquests tipus d’objectius

Aquest sistema implicava «un greu risc per a les persones pel poc control que tenien sobre la reacció explosiva que generaven per obrir les caixes fortes.» Els membres de la banda tenien molt clar el seu rol, una gran mobilitat internacional per evadir l’acció policial, establien constantment mesures de contra vigilància per evitar que els detectessin i actuaven amb gran rapidesa; la durada dels robatoris era de pocs minuts.

En el punt de mira des del mes de març

Els Mossos van començar a investigar a la banda degut a un robatori amb força produït a un establiment comercial a Terrassa; quan els presumptes autors van provocar una forta explosió amb la finalitat de rebentar la caixa forta; d’on es van endur 8.884 euros en total. «La quantitat d’agent deflagrador va ser desproporcionada, cosa que va provocar que el 80% dels diners de la caixa forta quedessin afectats per l’explosió«, explica la policia catalana. A més, l’explosió va provocar que una porta d’1,5 metres de diàmetre i 50 quilos de pes sortís disparada a la via pública; a uns quinze metres de l’establiment comercial.

A l’abril, van detenir una persona quan estava a punt de cometre un nou robatori en un supermercat de Les Franqueses del Vallès. En aquesta actuació policial es va intervenir un vehicle sostret, que portava tots els elements necessaris per produir les explosions. Dos dels autors van poder fugir, però la policia va poder ubicar al grup criminal. Entre el primer fet i la detenció dels membres del grup, es van consumar un total de tres robatoris amb força més, dos temptatives i nou furts de vehicles. Els autors dels fets van endur-se un botí de més de 25.000 euros.

Presó provisional sense fiança per cinc dels detinguts

El 22 de maig, els Mossos van posar en marxa un operatiu de seguiment dels membres del grup, i es van situar en una zona propera a un dels possibles objectius, un supermercat ‘Mercadona’ de Sant Boi. Allà es van assabentar d’un nou robatori produït en una benzinera de la mateixa ciutat.

El dispositiu va culminar amb la detenció dels set membres de l’organització a l’Hospitalet de Llobregat i Castelldefels. A banda, a dos dels detinguts se’ls va trobar uns 8.000 euros i un dispositiu electrònic per posar en marxa vehicles, respectivament. Paral·lelament, amagat en una zona boscosa molt propera al lloc de la detenció, es va localitzar un amagatall on es va trobar el material amb el qual duien a terme els robatoris. Un cop van passar a disposició judicial, el jutge va decretar presó provisional sense fiança per cinc dels set detinguts.

Recomanacions personalitzades