El ple municipal reclama la gratuïtat de les escoles bressol a Sant Boi

El grup municipal Podem – Esquerra Unida ha presentat una moció per a la universalització i gratuïtat de les escoles bressol a la ciutat. També es demana augmentar els llindars de renda perquè les bonificacions arribin a totes les famílies treballadores. La proposta es va aprovar per majoria absoluta amb l’abstenció de Ciutadans.

Escola municipal de bressol la Susa // Cedida

El ple municipal del passat 30 de setembre ha aprovat per majoria absoluta -amb l’única abstenció de Ciutadans en la votació- una moció presentada pel grup Podem – Esquerra Unida de Sant Boi de Llobregat que ha proposat la universalització i gratuïtat de les escoles bressol.

La proposta destaca que «el desenvolupament dels infants en els primers anys de vida és cabdal» i assenyala també que diversos estudis han confirmat que «les primeres fases de la vida d’una persona són crucials perquè aquesta pugui desenvolupar-se de manera satisfactòria«, segons exposa el grup municipal en un comunicat. Els beneficis d’anar a l’escola a bressol són diversos, com més èxit escolar, menys percentatge de repetició de curs o menys desigualtat de rendiment acadèmic per origen socioeconòmic, entre altres «Beneficis que són especialment rellevants pels alumnes de famílies amb menys renda i compensen part de les desigualtats d’origen«.

El portaveu de Podem – Esquerra Unida Sant Boi, Xavier Alejandre Casanova, explicava durant el ple que la ciutat «no és un cas aïllat en el nostre entorn«, ja que la gran majoria de municipis a Catalunya tenen uns preus públics similars als de Sant Boi; al voltant dels 300 euros mensuals per infant, comptant el menjador. El que fa que «sigui inassolible per un gran nombre de famílies, que reprodueixi la desigualtat educativa des de les primeres etapes educatives i que dificulti la conciliació«.

Podem – Esquerra Unida Sant Boi celebra que la Generalitat s’hagi compromès a implementar progressivament la gratuïtat de les escoles bressol a partir del proper curs, però es mostren escèptics a causa «de la resta de promeses incomplertes per part de la Generalitat«, com, segons el seu parer, la Renda Garantida de Ciutadania o la inversió en Recerca i Desenvolupament.

Demanen a l’Ajuntament que les escoles bressol siguin més accessibles fins que no es garanteixi la gratuïtat

La moció, per tant, demana d’una banda al Govern de la Generalitat recuperar el finançament de les escoles bressol i implementar progressivament la seva gratuïtat; i d’altra banda, proposa a l’Ajuntament de Sant Boi modificar els llindars de renda que donen accés a una bonificació de les tarifes públiques de les escoles bressol ja que, segons el portaveu, «amb els actuals llindars de renda es dona la paradoxa que una família treballadora que cobri el salari mínim ja sobrepassa els nivells de renda, encara que descomptem el lloguer aplicant la normativa municipal de bonificacions. Per tant, aquestes bonificacions no tenen cap efecte ni sentit a l’hora de fomentar la conciliació de les famílies treballadores ni faciliten en cap cas el pagament de la quota d’escolarització”.

Per això, fins que la gratuïtat de les escoles bressol no es faci efectiva, el grup demana al consistori que estudiï una modificació dels preus de les escoles municipals pel curs 2022-2023 amb l’objectiu «que la tarifació social i les bonificacions siguin més inclusives«.

Recomanacions personalitzades