Sant Boi no registra cap mort per Covid-19 des d’abril gràcies a la vacunació

L’augment de persones vacunades a la ciutat ha provocat la reducció de la incidència acumulada de casos per sota dels 150, llindar a partir del qual es considera que un territori es troba en risc alt. També s’han reduït els ingressos i no ha mort cap persona per coronavirus a Sant Boi des de finals d’abril.

Vacunats a l’àrea bàsica de salut Sant Boi – Montclar // Toni Sanclement – Biocomsc

Els efectes del bon ritme de vacunació a Sant Boi de Llobregat es comencen a notar en les dades epidemiològiques. L’última actualització del Departament de Salut de la Generalitat mostra que del 17 al 23 de maig -el darrer període del qual es tenen dades- 3.598 persones han estat vacunades. Concretament, 2.773 persones van rebre la primera dosi de la vacuna i 825, la segona.

La vacunació creix a la ciutat alhora que el nombre de defuncions baixa. Des que es va iniciar la pandèmia un total de 312 persones a Sant Boi han perdut la vida, però la dada positiva és que aquest nombre es va estancar a finals d’abril i, des d’aleshores, no s’han hagut de lamentar noves morts al municipi a causa de la Covid. Actualment, però, hi ha 8 persones ingressades a l’hospital degut a la malaltia, tot i que aquesta xifra ha anat baixant setmana rere setmana.

Aquesta reducció es dona també en la incidència acumulada -la dada que recull el nombre de casos nous que hi ha hagut durant les dues setmanes anteriors, i que permet estimar quantes persones poden encomanar la malaltia en un moment determinat-. Les últimes dades de Salut mostren que la incidència acumulada ha passat de 155,56 a ser de 123,74 casos per cada 10.000 habitants. Si aquesta xifra és inferior a 150 casos, es considera que el territori ja no es troba en risc alt.

El 37,18% de la població de Sant Boi ja ha rebut la primera dosi de la vacuna

En total, ja hi ha 31.417 persones que han rebut la primera inoculació a Sant Boi, és a dir, un 37,18% de la població tenint en compte que hi ha 84.500 santboians i santboianes. A més, ja són 13.672 els habitants de la ciutat que han rebut ambdues dosis de la vacuna contra la Covid-19.

En aquest mapa interactiu, elaborat per Toni Sanclement del Biocomsc de la Universitat Politècnica de Catalunya, es pot consultar com evoluciona el ritme de vacunació a cada àrea bàsica de salut del municipi.

Lleuger augment del risc de rebrot i de la velocitat de propagació

Les dades del departament de Salut també mostren que, del 17 al 23 de maig, l’índex de rebrot del coronavirus a Sant Boi es troba en 176; 61 punts més alt que la setmana anterior quan el risc se situava en 115.

A més, també ha augmentat la velocitat de transmissió del virus, l’anomenada Rt, que torna a estar per sobre de l’1. Concretament és d’1,40. Els experts consideren que una pandèmia està controlada quan aquest indicador és més baix que 1, però durant les darreres setmanes ha anat fluctuant força.

Els epidemiòlegs apunten també que el més important és veure l’evolució d’aquest ritme de propagació i el que ha anat mostrant últimament és que quan una setmana puja, a la següent torna a baixar. S’ha de destacar, a més, que les xifres s’estan mostrant força estables darrerament.

53 nous casos positius

La dada que també sembla estabilitzar-se força és el nombre de casos positius diagnosticats al municipi. Del 10 al 16 de maig es van detectar 52 casos; mentre que del 17 al 23 han estat 53 els nous contagiats a Sant Boi: 1 persona més.

S’ha de tenir en compte, però, que cada vegada s’estan realitzant menys proves diagnòstiques. En l’anterior actualització es van fer un total de 1.734 (1.169 proves PCR i 565 test d’antígens), mentre que les últimes dades mostren que es van fer 1.433 proves (917 PCR i 516 tests) del 17 al 23 de maig. Això vol dir 301 proves menys per detectar possibles contagiats. El nombre de tests que es realitzen ha anat baixant durant les darreres setmanes. També el perfil dels nous contagis està variant, ja que cada vegada són més joves les persones infectades. La mitjana d’edat es troba ara mateix en 35,72.

La corva negra reflecteix l’evolució del risc de rebrot a Sant Boi // Departament de Salut

La situació epidemiològica es manté estable al Baix Llobregat i al conjunt de Catalunya

Les dades mostren que, en general, la situació epidemiològica tant al Baix Llobregat com al total de Catalunya s’està estabilitzant. El risc de rebrot a la comarca és de 114, quan la setmana anterior estava en 98 punts, i la velocitat de transmissió se situa en 1,09.

A tota Catalunya el risc de rebrot és un punt més alt, però ha disminuït en relació a la setmana passada. Concretament se situa en 115, amb respecte als 125 punts dels set dies anteriors; i la Rt està en 0,96.

Només dos centres amb un grup confinat

Segons el portal Escola Segura de la Generalitat, hi ha hagut una gran disminució del nombre de classes que es troben confinades als centres educatius de Sant Boi. Actualment hi ha 2 escoles o instituts amb almenys un grup confinat, quan la setmana passada eren 7.

L’Escola Benviure i la Mare de Déu dels Dolors són els dos centres amb només una classe confinada. D’altra banda a l’Escola Barrufet i al Vedruna Sant Boi hi ha alumnes confinats, però no s’ha hagut d’aïllar a tot un grup.

Recomanacions personalitzades