El 30,27% de la població de Sant Boi ja ha rebut la primera dosi de la vacuna

Dels 84.500 habitants que té Sant Boi, 25.577 ja han rebut la primera dosi de la vacuna. En total hi ha gairebé 11.800 persones que ja tenen la pauta completa de vacunació; en una setmana en què hi ha hagut un lleuger empitjorament dels indicadors epidemiològics.

Vacunats a l’àrea bàsica de salut Sant Boi – Montclar // Toni SanclementBiocomsc

El ritme de vacunació a Sant Boi de Llobregat segueix sent bo. L’última actualització del departament de Salut de la Generalitat mostra que del 3 al 9 de maig -el darrer període del qual es tenen dades- 4.218 persones a Sant Boi han estat vacunades. Concretament, 2.402 persones van rebre la primera dosi de la vacuna i 1.816, la segona.

En total, ja hi ha 25.577 persones que han rebut la primera inoculació, un 30,27% de la població; i 11.792 santboians que han rebut ambdues dosis de la vacuna contra la Covid-19. Si ho comparem amb les setmanes anteriors, es veu sobretot un augment en l’administració de la primera dosi.

En aquest mapa interactiu, elaborat per Toni Sanclement del Biocomsc de la Universitat Politècnica de Catalunya, es pot consultar com evoluciona el ritme de vacunació a cada àrea bàsica de salut del municipi.

El risc de rebrot augmenta en 92 punts i la velocitat de propagació torna a estar per sobre de l’1

Les dades del departament de Salut també mostren que, del 3 al 9 de maig, l’índex de rebrot del coronavirus a Sant Boi es troba en 234; 92 punts més alt que la setmana anterior quan el risc se situava en 142.

La corva negra reflecteix l’evolució del risc de rebrot a Sant Boi // Departament de Salut

A més, també ha augmentat la velocitat de transmissió del virus, l’anomenada Rt, que torna a estar per sobre de l’1. Concretament és d’1,35. Els experts consideren que una pandèmia està controlada quan aquest indicador és més baix que 1, però durant les darreres setmanes ha anat fluctuant força.

Els epidemiòlegs apunten també que el més important és veure l’evolució d’aquest ritme de propagació, i el que ha anat mostrant últimament és que quan una setmana puja, a la següent torna a baixar.

78 nous casos positius

En els últims set dies també ha augmentat el nombre de casos positius diagnosticats. Del 26 d’abril al 2 de maig es van detectar 67 casos; mentre que del 3 al 9 de maig han estat 78 els nous positius diagnosticats a Sant Boi: 11 persones més. No ha mort cap persona a Sant Boi de Covid-19 en aquests darrers dies; tot i que hi ha 8 santboians ingressats a l’hospital actualment.

S’ha de tenir en compte, però, que s’han realitzat menys proves diagnòstiques. En l’anterior actualització es van fer un total de 2.038 (1.315 proves PCR i 723 test d’antígens), mentre que les últimes dades mostren que es van fer 1.893 proves (1.215 PCR i 678 tests) del 3 al 9 de maig. Això vol dir 145 proves menys per detectar possibles contagiats.

Pitjor situació que a la resta de la comarca i al conjunt de Catalunya

Les dades mostren que, al contrari del que passa a Sant Boi, hi ha hagut una certa millora en les dades epidemiològiques al Baix Llobregat i al conjunt de Catalunya. El risc de rebrot a la comarca és de 172, quan la setmana anterior estava en 218 punts. La velocitat de transmissió també ha baixat per sota de l’1 al Baix Llobregat, concretament se situa en 0,91.

A tota Catalunya el risc de rebrot és una mica més alt, però també ha disminuït en relació a la setmana passada. Concretament se situa en 191, amb respecte als 260 punts dels set dies anteriors; i la Rt està en 0,84.

Vuit centres amb almenys un grup confinat

Segons el portal Escola Segura de la Generalitat, hi ha hagut un augment força gran pel que fa a classes confinades als centres educatius de Sant Boi. Actualment hi ha 8 escoles o instituts amb almenys un grup confinat, quan la setmana passada eren només dos.

L’escola Antoni Tàpies, el Llor, el Mare de Déu dels Dolors i el Pedagògium Cos tenen tots ells una classe confinada. Per contra, l’escola Can Massallera i el Joan Bardina en tenen 3, i l’Institut Rafael Casanova i el Sant Josep tenen 2 classes confinades tots dos.

Recomanacions personalitzades