El risc de rebrot a Sant Boi baixa més del doble en una setmana

Segons les dades de la Generalitat, el risc de rebrot ha baixat 172 punts a la ciutat, més del doble que la setmana anterior, i la velocitat de propagació s’ha reduït 15 dècimes i ara se situa en 0,70.

La corva negra mostra l’evolució del risc de rebrot a la ciutat // Generalitat

La pandèmia sembla que s’estabilitza a Sant Boi. L’última actualització epidemiològica del departament de Salut de la Generalitat mostra que del 8 al 14 de febrer –el darrer període del qual es tenen dades– hi ha hagut una disminució del risc de rebrot de més del doble en una setmana.

En xifres, si durant la primera setmana de febrer, el risc de rebrot era de 365 punts al municipi, en la segona setmana del mes ha baixat fins a 193, una disminució de 172 punts, més del doble. Tot i així, el risc encara continua sent elevat, ja que els epidemiòlegs fixen un perill alt de brot a partir del centenar.

El descens del risc de rebrot ha anat acompanyat d’una disminució de la velocitat de propagació del virus, l’anomenada Rt, que és un altre indicador imprescindible per pronosticar el rumb de la pandèmia.

Els epidemiòlegs consideren que una pandèmia està controlada quan la Rt es troba per sota d’1 i, de fet, des que va començar el febrer aquest indicador s’ha anat allunyant d’aquest llindar. En xifres, si durant la primera setmana del mes la velocitat de transmissió era de 0,85, ara és de 0,70.

Menys risc de rebrot que a Catalunya i a la comarca

Si les dades de Sant Boi es comparen amb les del conjunt de la comarca i de Catalunya, es veu com la ciutat es troba en una situació de menys risc epidemiològic. En xifres, a Catalunya el risc de rebrot se situa en 274 punts i a la comarca en 242.

La velocitat de propagació del virus també és més elevada al conjunt de Catalunya, on se situa en els 0,85. Al Baix Llobregat, però, la Rt és la mateixa que a Sant Boi.

86 casos positius

El que també ha baixat considerablement al municipi són els casos positius diagnosticats. Del 8 al 14 de febrer, s’han comptabilitzat 86 positius mentre que la setmana anterior se n’havien registrat 159. De fet, des de finals de gener el nombre de positius també ha anat baixant setmana rere setmana.

La disminució de positius és encara més significativa si és té en compte que durant la segona setmana de febrer s’han fet més proves diagnòstiques que els primers set dies del mes. Per exemple, si durant la primera setmana se’n van fer 3.010, durant la segona se n’han fet 3.167. D’aquestes, 1.622 han estat PCR i 1.545 tests d’antígens.

Pel que fa al perfil de les persones contagiades, les dones continuen sent el col·lectiu més vulnerable al virus i la mitjana d’edat se situa en els 39 anys. De fet, a hores d’ara hi ha 21 persones ingressades per culpa de la Covid-19.

Respecte a defuncions, el virus ha causat dues defuncions al municipi del 8 al 14 de febrer. Tot i així, han estat menys morts que la setmana anterior, quan el virus es va endur 8 persones a la localitat.

Fins a 1.345 santboians vacunats en una setmana

Un dels factors que potser també contribueix a estabilitzar l’evolució de la pandèmia és la vacunació, que a Sant Boi avança a un ritme considerable. Si durant la primera setmana de febrer es van vacunar un total de 595 persones, ara se n’han vacunat 1.345, és a dir 750 més.

De les 1.345 persones vacunades en el període del 8 al 14 de febrer, a 676 persones se’ls ha administrat la primera dosi de la vacuna, mentre que a 669 se’ls ha injectat la segona. Amb tot, el municipi ja acumula 3.490 persones amb la primera dosi i 2.023 amb les dues dosis.

5 centres amb grups confinats

El que també ha anat a la baixa d’una setmana a l’altra és el nombre de centres educatius amb classes confinades. Si en l’anterior actualització epidemiològica hi havia vuit centres amb grups en quarantena, ara només n’hi ha cinc.

Segons el portal Escola Segura de la Generalitat es tracta de les escoles Balmes, Barrufet, i Casablanca. També de l’institut Joaquim Rubió i Ors i del CFA Sant Boi. Tots ells tenen una classe confinada respectivament.

Tot i així, les dades entren dins la normalitat del conjunt de Catalunya. De fet, si es té en compte que el municipi té un total de 45 centres educatius, es pot veure com els contagis a les escoles són residuals.

Recomanacions personalitzades