Els contagis de Covid-19 disminueixen fins als 327 i la velocitat de transmissió frega l’1 en l’última setmana

S’han detectat 42 casos menys que la setmana anterior a Sant Boi, però els ingressos superen la vintena. El risc de rebrot agafa una tendència a la baixa, tot i que encara és molt alt.

Evolució del risc de rebrot a Sant Boi // Generalitat de Catalunya

La situació epidemiològica ha començat a millorar en els últims dies a Sant Boi de Llobregat, però encara és preocupant, segons les dades d’accés públic de la Generalitat. Entre el 27 d’octubre i el 2 de novembre es van trobar 327 positius nous, davant dels 369 detectats la setmana anterior.

Tot i això, han pujat fins a 24 els casos que han necessitat ingrés hospitalari, 6 d’ells a la Unitat de Cures Intensives (UCI). A més, ha mort un santboià.

La velocitat de propagació a tocar de l’1

L’índex Rt, que calcula la velocitat en què es transmet el virus, ha baixat fins a l’1,02 quan la setmana anterior es trobava sobre l’1,7.

Aquesta dada implica que cada persona de Sant Boi infectada només li contagiarà el virus a una altra persona de mitjana. En altres paraules, es calcula que per cada 10 positius que es van detectar el dia 2 de novembre, al cap de cinc dies se’n registraran 10 més.

Per aquest motiu, els epidemiòlegs del departament de Salut recomanen rebaixar aquest índex per sota de l’1, moment en què consideren que la pandèmia està controlada.

La incidència acumulada es manté alta

Tot i la millora en la velocitat de propagació, la incidència acumulada, que representa la mitjana de casos confirmats en els últims 14 dies per cada 100.000 habitants, segueix pujant.

En els últims dies ha escalat fins als 818 punts a Sant Boi, mentre que la setmana anterior era de 679,31. La incidència acumulada permet veure com evoluciona la pandèmia de manera una mica més àmplia.

El risc de rebrot comença a disminuir

Una dada que mostra l’evolució positiva de la pandèmia a Sant Boi és la baixada en 335 punts del risc de rebrot. Aquest es calcula multiplicant la incidència acumulada i la velocitat de propagació de la Covid-19. Concretament, la setmana anterior escalava fins als 1.147 punts, mentre que ha baixat fins als 812.

Tot i això, la xifra segueix sent superior a la mitjana catalana i molt per sobre dels 100 punts. Aquest últim és el llindar en què els experts de la Generalitat consideren alta la probabilitat de patir un nou brot a la ciutat.

Els tests d’antígens pugen el nombre de proves

L’ús dels tests antigènics s’ha duplicat en l’última setmana: dels 240 als 564. Aquesta nova modalitat permet tenir els resultats en 15 minuts. També s’han fet unes 300 proves PCR més, fins a arribar a les 2.759.

De totes les proves de detecció fetes a Sant Boi, l’11,28% han resultat positives, mentre que la setmana anterior el 13,66% confirmava un cas.

Pel que fa a la taxa de confirmats per cada 100.000 habitants ha baixat lleugerament: dels 433,68 confirmats als 384,32 calculats en els últims dies. A diferència de la incidència acumulada, aquesta taxa agafa la mitjana de confirmats en els últims set dies.

Més a prop de la mitjana

Tot i les millores d’aquesta setmana, la pandèmia segueix en pitjors condicions a Sant Boi en comparació a la resta de la comarca i de Catalunya.

Concretament, el risc de rebrot a Sant Boi és superior en 131 punts davant la mitjana del Baix Llobregat. La distància es redueix en agafar la mitjana catalana, que es troba als 731 punts, davant dels 812 de Sant Boi.

Pel que fa a la velocitat de propagació del virus, tant a la comarca com a Catalunya es troba per sota de l’1, amb 0,99 i 0,96 punts respectivament. A Sant Boi només és unes dècimes més alta.

Des de l’inici de la pandèmia, s’han confirmat a Sant Boi de Llobregat 3.595 casos positius i 236 defuncions.

Recomanacions personalitzades