Una mort i més de 340 positius per Covid-19 a Sant Boi en l’última setmana

Hi ha gairebé 20 persones ingressades a l’hospital; tres d’elles a l’UCI. El risc de rebrot s’ha disparat mentre que millora la velocitat de transmissió del virus.

Evolució del risc de rebrot a Sant Boi // Generalitat de Catalunya

Mor una persona per Covid-19 a Sant Boi de Llobregat i 19 ingressen a l’hospital, tres a la Unitat de Cures Intensives (UCI), durant la setmana del 20 al 26 d’octubre. S’han registrat 344 casos positius, 139 més que la setmana anterior. Tanmateix, també s’han realitzat gairebé el doble de proves diagnòstiques.

Segons les dades d’accés públic del departament de Salut de la Generalitat, la incidència acumulada dels darrers 14 dies, calculada en base els casos diagnosticats per cada 100.000 habitants, és de 646,51. Es multiplica per dos respecte a la setmana anterior, quan era de 328,56.

Aquesta incidència acumulada, que permet veure l’evolució de la pandèmia a la ciutat des d’una òptica una mica més àmplia, descriu que el virus es va propagant de forma perillosa, com està passant a tota Catalunya i més enllà amb la segona onada del coronavirus.

Baixa la velocitat de transmissió

D’altra banda, millora la velocitat de transmissió (Rt) del virus. Mentre que la setmana anterior arribava als 2 punts, actualment és d’1,73. Això vol dir que cada persona de Sant Boi infectada amb el virus el transmet a més d’una persona de mitjana, però no a dos.

Dit d’una altra manera, una Rt d’1,73 indica que per cada 10 casos positius a dia 26 d’octubre, uns cinc dies més tard -sobre el dia 31- s’hi registraran 17 positius. Tot i aquesta petita millora, continua sent una xifra elevada.

Des de Salut entenen que l’ideal seria rebaixar aquest valor per sota de l’1. Això voldria dir que cada persona infectada no arriba a contagiar el virus a una altra. Per tant, la pandèmia estaria controlada.

Es dispara el risc de rebrot

El risc de rebrot es calcula multiplicant la incidència acumulada i la velocitat mitjana de propagació del virus. I a Sant Boi ha empitjorat molt. Ha passat de ser de 662, per sota de la mitjana catalana, a arribar a 1.082. La Generalitat considera risc alt tots aquells valors que superin els 100. Sant Boi multiplica per 10 la dada.

La mitjana d’edat dels contagiats és de 37 anys i gairebé el 51% són dones. Aquestes xifres són molt similars a les registrades anteriorment.

Més PCR i tests antigènics

Durant aquesta setmana s’han realitzat a la ciutat 2.450 proves PCR, gairebé 1.400 més que la setmana anterior. Però a més, s’han sumat una nova modalitat de tests: els antigènics. Es tracta d’unes proves ràpides que detecten el virus en uns 15 minuts de mitjana.

D’aquesta nova tipologia se n’han realitzat 238. A partir d’ara, totes les dades epidemiològiques sumen aquestes dues modalitats de probes.

La taxa de confirmats per cada 100.000 habitants és actualment de 405,10, mentre que la setmana anterior era de 241,41. El 13,79% de les probes realitzades a Sant Boi són positives.

Pitjor que a Catalunya i al Baix Llobregat

Les dades epidemiològiques són pitjors a Sant Boi que al conjunt de Catalunya i de la comarca. Es nota sobretot en el risc de rebrot. Mentre que a la ciutat supera els 1.000 punts, a Catalunya i al Baix Llobregat és de 882 i 813, respectivament.

D’altra banda, la velocitat de transmissió del virus també és més alta a Sant Boi (1,73), mentre que a Catalunya i al Baix Llobregat ronda l’1,30. La incidència acumulada els darrers 14 dies, però, és millor que al conjunt de Catalunya.

Des de l’inici de la pandèmia i segons les dades de la Generalitat, s’han confirmat a Sant Boi de Llobregat 3.204 casos positius i 236 defuncions.

Recomanacions personalitzades