La velocitat de transmissió de la pandèmia torna a superar l’1 a Sant Boi i el risc de rebrot es manté alt

La taxa de propagació de la pandèmia es troba en 1,06 punts, lleugerament per sobre del llindar en què els experts donen la pandèmia per estabilitzada. S’han trobat 66 nous positius durant la primera setmana d’octubre.

Evolució del risc de rebrot des de l’inici de la pandèmia // Departament de Salut

Els índexs que valoren l’estat de la pandèmia es mantenen estables, però pateixen un lleu repunt a Sant Boi, segons les dades obertes del Departament de Salut de la Generalitat.

En comparació amb l’última setmana de setembre, la velocitat de reproducció de la pandèmia (Rt) ha augmentat fins a superar l’1, dada amb la qual els epidemiòlegs consideren que la pandèmia és estable.

Dit en xifres, si a finals de setembre la velocitat de propagació de la pandèmia equivalia a 0,82 punts, ara ha pujat fins als 1,09. Aquesta dada implica que cada santboià contagiat, pot infectar a 1,09 persones.

Paral·lelament, la possibilitat de patir un rebrot també ha pujat, ja que es calcula multiplicant la taxa de reproducció de la pandèmia pels casos acumulats en els últims 14 dies.

D’aquesta manera, entre el 29 de setembre i el 5 d’octubre el risc de rebrot ha escalat fins als 165,06, mentre que la setmana anterior equivalia a 144,23 punts.

Ambdues dades impliquen que Sant Boi té un perill elevat de rebrot, ja que les dades es troben per sobre dels 100 punts.

66 positius i més dones contagiades

Una altra dada que explica el petit augment del risc de patir un brot és els casos confirmats per PCR en els últims dies. Durant la primera setmana d’octubre s’han detectat 66 positius per Covid-19, quatre més que la setmana anterior.

D’aquesta manera, de les 1.609 proves PCR fetes entre el 29 de setembre i el 5 d’octubre, el 4,74% dels tests han donat positiu, una xifra una mica més alta que la dels dies anteriors. Concretament, l’última setmana de setembre el 4,17% dels PCRs van ser positius.

En aquesta línia, la taxa de casos confirmats per cada 100.000 habitants ha augmentat en una proporció similar, passant dels 73,01 contagiats a finals de setembre als 77,72 trobats la setmana passada.

Una dada que tampoc pateix grans canvis ha estat la mitjana d’edat dels casos confirmats, que ha passat dels 35 als 40 anys entre setembre i octubre.

Per altra banda, a principis de mes s’han contagiat més dones que en els dies anteriors. Si en l’última setmana de setembre el 48,39% dels casos positius eren dones, ara ho són gairebé el 60% dels contagiats.

Un ingrés a l’UCI i una mort

Durant l’inici de mes ha mort un santboià a causa de la Covid-19 i un altre ciutadà ha sigut ingressat a l’UCI. A més, nou santboians es troben ingressats a l’hospital, fora de la Unitat de Cures Intensives.

Des de l’inici de la pandèmia, Sant Boi ha registrat 1.958 casos de Covid-19 i 233 ciutadans han mort a causa de la pandèmia.

Recomanacions personalitzades