Sant Joan de Déu realitza seguiments remots als residents de les llars amb suport de salut mental

El Parc Sanitari Sant Joan de Déu implementa una tecnologia que permet a l’equip de psicòlegs i educadors socials tenir un control remot sobre la salut dels 23 residents de la seva xarxa de llars amb suport per a persones amb vulnerabilitat social a causa d’un trastorn mental.

Una tableta amb el sistema ekenku

Els 23 usuaris que resideixen a les llars amb suport per a persones amb vulnerabilitat social a conseqüència d’un trastorn mental, un programa que gestiona el Parc Sanitari Sant Joan de Déu de Sant Boi de Llobregat, rebran el seguiment de l’equip de psicòlegs i educadors socials per control remot, fins que duri el confinament.

L’equip sanitari telemonitoritzarà els residents mitjançant una tecnologia anomenada ekenku, desenvolupada pel parc tecnològic Eurecat, que ha de permetre, a través de consultes i informes virtuals, dur a terme un control més específic sobre els símptomes d’alarma que es poden desenvolupar arran del contagi del Covid-19. En el mateix sentit, el sistema també ha d’ajudar a millorar l’atenció sanitària i social d’aquestes persones que també pateixen les conseqüències del confinament.

La finalitat, segons ha indicat la institució mitjançant un comunicat, és «fer un seguiment de la convivència, de les pautes d’higiene i de la seva organització de forma remota». Per aconseguir-ho, faran ús d’uns «qüestionaris personalitzats i consultes virtuals amb dispositius connectats de forma segura a internet», que serviran d’alternativa a les reunions diàries amb assistència directa. També s’organitzaran videotrucades amb cada usuari.

L’aplicació permet utilitzar dispositius externs de mesura de constants vitals o d’activitat física, com la tensió, el pes, les pulsacions, els nivells de glucosa o la temperatura. D’aquesta forma es vol facilitar el complement de les pautes d’aïllament, evitant desplaçaments dels professionals. Així, els pisos es dotaran de tauletes per contestar els qüestionaris i, d’acord amb les respostes, els sanitaris rebran avisos automàtics per iniciar els protocols adients d’actuació.

Segons ha indicat el responsable de la gestió de productes d’innovació digital en les àrees de Salut i Social d’Eurecat, Enrique de la Vega, el sistema ekenku «es pot aplicar de manera ràpida en qualsevol context en el qual la  persona atesa necessita mantenir una conversa privada amb el centre sanitari per un canal segur, tant en una situació d’hospitalització domiciliària com en el cas de pacients crònics que requereixin atenció continuada”.

Recomanacions personalitzades