Treballadors del Benito Menni alerten de falta de mascaretes i bates

CCOO ha presentat dues denúncies a Inspecció de Treball per falta de mascaretes i perquè, segons expliquen, el centre de salut mental no va aïllar des del principi els professionals que havien estat en contacte amb pacients amb símptomes de coronavirus. Des de la direcció del centre ho neguen i asseguren que segueixen els protocols.

Complex assistencial Benito Menni // Cedida

El centre de salut mental Bennito Meni viu una situació complexa. Així ho expliquen fonts sindicals de Comissions Obreres (CCOO), que en els últims dies han presentat dues denúncies a Inspecció de Treball perquè, segons diuen, “el centre no ha complert els protocols sanitaris”.

En declaracions a Sant Boi Diari, una persona de la secció sindical que ha preferit no identificar-se ha detallat que els professionals sanitaris van estar fins dijous de la setmana passada atenent pacients sense mascareta perquè “la direcció del centre deia que no calien fins que no hi haguessin els primers positius”. A més, denuncien que en un inici tampoc es va aïllar el personal sanitari que havia tingut contacte amb pacients amb símptomes. Un  fet, que al seu parer, ha provocat que a hores d’ara la majoria d’unitats assistencials del centre tinguin personal amb tos i inicis de febre. En xifres de CCOO, fins al divendres prop d’una quinzena de professionals sanitaris del centre havia agafat la baixa a causa del coronavirus. “Estem en una situació preocupant perquè les baixes se sumen a les que ja hi havia a la plantilla anteriorment per les condicions  laborals”, alerten des del sindicat. De fet, CCOO ja havia denunciat a aquest mitjà que l’absentisme de treballadors havia crescut per les “males condicions laborals”, sobretot en el cas dels auxiliars.

Per això, des del sindicat demanen un reforç de personal per fer front a la pandèmia, sobretot perquè recorden que el centre té malalts amb trastorns de conducta. Un fet que complica encara més el protocol de confinament ja que “molts pacients es treuen la mascareta o es mostren agressius davant les normes”, expliquen.

“Alguns treballadors es fan mascaretes a casa”

La falta d’elements de protecció també ha fet que alguns treballadors s’hagin de fer les seves pròpies mascaretes ja que, segons diuen, ara només els donen una mascareta i una bata per dia. “Sabem que n’hauríem de tenir una de nova per atendre cada pacient i per això hem decidit fer-nos mascaretes nosaltres també per protegir-nos”, expliquen. De fet, alguns treballadors se n’han fet amb teles de llençol i paper vegetal. Fins i tot, també s’han fabricat bates amb bosses de brossa.

De moment, segons la secció sindical, l’empresa ja ha fet una comanda de 5.000 mascaretes que els ha d’arribar en les properes hores i també ja ha començat aïllar el personal sanitari en contacte amb positius de coronavirus, així com a fer controls de temperatura a diferents unitats assistencials del centre. També s’han aïllat els pacients amb el virus en una planta per facilitar-ne el confinament, a més de restringir les visites de familiars.

Els treballadors s’han fet mascaretes de tela per protegir-se // Cedida

La direcció afirma que compleix els protocols

Des de la direcció, el gerent Joan Orrit ha desmentit a Sant Boi Diari que el centre Benito Menni no hagi complert els protocols sanitaris i afirma que “s’ha disposat de mascaretes en tot moment”. A més, segons Orrit, l’empresa ha fet comandes de més material constantment per garantir que tant pacients com treballadors estiguin protegits.

“De 600 pacients, a hores d’ara tenim 18 casos positius confirmats. Penso que són unes xifres que demostren que hem controlat la prevenció”, ha afirmat el responsable, que reconeix que les relacions amb la secció sindical de CCOO “són complexes des de fa temps”. Tot i així, Orrit ha insistit que “l’objectiu no és entrar en polèmiques laborals, sinó vèncer la pandèmia tots junts, amb responsabilitat i respectant els protocols”.

Recomanacions personalitzades