Els Mossos desmantellen una organització de traficants que operava a Sant Boi

Els Mossos d’Esquadra han desmantellat una organització criminal que traficava amb cocaïna a escala mundial i que operava, entre altres indrets, a Sant Boi de Llobregat. Hi ha catorze detinguts.

Els Mossos d’Esquadra durant una detenció // Cedida per Mossos d’Esquadra

Catorze persones han estat detingudes en el desmantellament d’una organització criminal dedicada al tràfic internacional de cocaïna, i deu d’elles ja han ingressat a presó. Alguns dels detinguts operaven a Sant Boi de Llobregat, mitjançant una empresa que es dedicava a l’exportació de folis.

La investigació patrimonial dels principals autors de la trama ha permès a les autoritats destapar «un complex entramat empresarial» que els investigats feien servir per blanquejar els guanys obtinguts a través del tràfic d’estupefaents.

La investigació, segons expliquen els Mossos d’Esquadra a través d’un comunicat, comença el 2018, quan alguns treballadors de l’empresa localitzen 800 «paquets sospitosos» de folis, importats des del Brasil, dins dels quals s’ocultaven un total de 1.413 quilos de cocaïna. Després que els operaris alertessin les forces policials, els Mossos d’Esquadra de la Divisió d’Investigació Criminal (DIC) van iniciar les maniobres, de la mà d’Europol, que han donat com a resultat les primeres detencions.

En el transcurs de la investigació és coneix que l’entramat criminal estava a punt d’introduir un nou carregament de cocaïna a través de Rotterdam. Amb l’avís a les autoritats holandeses, s’impedeix l’operació.

El modus operandi

Les empreses que formaven part d’aquest complex criminal estaven controlades per testaferros que prestaven la seva identitat per fer que les operacions de narcotràfic simulessin una aparent activitat empresarial. L’objectiu era dificultar que s’establís la identitat entre el veritable titular dels béns i la persona o empresa que realitzava la injecció dels diners il·lícits.

A més, els diners obtinguts mitjançant el tràfic de drogues es blanquejaven principalment a través d’adquisicions immobiliàries i la inversió en nous negocis. Els caps de la trama també utilitzaven mules que realitzaven periòdicament ingressos en efectiu en diverses entitats bancàries amb la intenció de burlar els sistemes de control de prevenció de blanqueig que tenen els bancs.

El dispositiu policial que ha permès desmantellar la trama ha inclòs les localitats de Barcelona, La Palma de Cervelló, Sant Boi de Llobregat, Castelldefels, Sant Cugat del Vallès, Cornellà, La Seu d’Urgell, Valls, Salou i Castell de Montornès i Menorca. Durant els escorcolls s’han intervingut diners en diverses divises, telèfons mòbils, quatre armes simulades, tres turismes i dues motocicletes. A banda s’han  embargat  diverses propietats s’han desmantellat dues plantacions de marihuana amb unes 700 plantes que gestionava un dels arrestats.

Recomanacions personalitzades