Un centenar d’infermers debaten sobre Salut Mental al Benito Menni

La III Jornada d’Infermeria ha aprofundit en el paradigma de recuperació de les persones afectades per una malaltia mental.

La jornada ha servit per celebrar diferents taules rodones sobre la matèria // Cedida

La jornada ha servit per celebrar diferents taules rodones sobre la matèria // Cedida

Més de 100 professionals de l’àmbit d’Infermeria de Catalunya s’ha donat cita aquest passat divendres per celebrar la III Jornada d’Infermeria, la qual s’ha organitzat al Benito Menni CASM. Sota el lema «El paradigma de recuperació en Salut Mental», la trobada ha permès debatre sobre el model de recuperació en persones amb malalties mentals, així com compartir experiències i pràctiques professionals.

«La iniciativa promou un espai de reflexió i debat en l’àmbit de la infermeria, sent també un marc de diàleg i intercanvi de bones experiències i bones pràctiques entre professionals del sector de la salut mental», ha explicat la directora Infermera del Benito Menni CASM, Esther Atienza, directora Infermera del Benito Menni CASM. En aquest sentit, Atienza ha afegit que «treballem conjuntament des de la idea que tot suma i que el fet de compartir els processos amb bons resultats ens fa a tots guanyar».

Com es poden recuperar les persones afectades?

Enguany l’acte ha permès aprofundir en el paradigma de recuperació de les persones afectades per una malaltia mental. En aquest sentit, les entitats organitzadores han destacat la necessitat de treball conjunt entre els proveïdors de serveis, pacients i familiars i la mateixa societat. «Actuem a partir d’un model que permeti als pacients reprendre el seu projecte vital malgrat l’afectació que es pugui tenir a causa de la malaltia mental, acompanyant les persones en aquest camí de recuperació», ha afirmat la directora Infermera del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, Isabel Grimal.

Els professionals, pacients i familiars que han participat en les diferents taules de debat també han compartit punts de vista sobre què comporta aquest nou paradigma i com desplegar aquest model de recuperació, tenint en compte tots els agents implicats. Per part dels professionals, s’ha considerat com un procés únic i orientat, sempre, cap al pacient. «Quan parlem del model de recuperació parlem de tres protagonistes indispensables: el pacient (i el seu entorn), que és qui més coneix el seu problema; els professionals, que acompanyaran el pacient en el seu procés de salut; i les institucions, que seran les que donaran el suport», ha assenyalat la directora Infermera de l’ INAD-Parc de Salut Mar Rosa Aceña.

Recomanacions personalitzades