Sant Boi s’uneix amb 15 municipis per protegir les muntanyes del Baix Llobregat

16 ajuntaments han signat a l’ermita de Sant Ramon el conveni Muntanyes del Baix. Treballaran junts per protegir aquesta serralada que no és declarada parc natural i alhora treure’n profit de forma coordinada amb la biomassa.

Els alcaldes han signat el conveni des del mirador de les Muntanyes del Baix que és Sant Ramon // Jordi Julià

Des del delta i fins al riu Anoia -o sigui, fins a Martorell-, i amb Sant Boi al centre, les diferents muntanyes que van resseguint el marge dret del riu Llobregat pertanyen a diferents municipis i no tenen una estratègia conjunta. No són parc natural, com sí que ho és el Garraf o Collserola i per tant no hi ha cap organisme que vetlli per la seva protecció.

Però aquest dijous 28 de juny els 16 ajuntaments per on passa aquesta serralada han signat un conveni per treballar junts en la seva protecció. Amb el nom Muntanyes del Baix, treballaran de forma conjunta, amb la coordinació del Consell Comarcal del Baix Llobregat. Fa 10 anys ja es va signar un conveni que començava a posar les bases per fer-ho, però incloïa menys municipis. A més, ara el consell comarcal ha creat una oficina que farà la coordinació de forma permanent.

Sant Boi ha estat l’amfitriona en la signatura d’aquest conveni. 16 alcaldes i regidors d’aquest municipi han viatjat fins al mirador privilegiat de totes aquestes muntanyes que és l’ermita de Sant Ramon per signar el document. L’alcaldessa de Sant Boi, Lluïsa Moret, va recordar que «les muntanyes són un privilegi i un tresor nostre que hem de preservar, tal com hem estat fent els últims anys amb la bona gestió d’un entorn forestal que és riquesa per a tots», i que gràcies a aquest conveni es podrà «anar més enllà en la feina iniciada ara fa 10 anys».

L’alcaldessa de Sant Boi, al centre, signant el conveni // Jordi Julià

Gestió forestal, silvopastura, biomassa i senyalització de camins

Amb l’acord els diferents municipis es comprometen en treballar en accions en les quals Sant Boi ha estat pioner els últims anys, com ara la gestió forestal dels boscos per prevenir incendis i la silvopastura, i d’altres que està treballant darrerament com és la biomassa. En aquest àmbit, el conseller de Medi Ambient del Consell Comarcal, Josep Perpinyà, va indicar que estudiaran com els diferents municipis poden explotar les restes de llenya de forma conjunta, al mateix temps que crearan una xarxa de calderes municipals i altres infraestructures per desar la biomassa.

També faran una senyalització conjunta dels camins públics, formaran els tècnics municipals, el consell comarcal farà una diagnosi de la situació i signaran convenis amb l’Àrea Metropolitana i la Diputació. A més, el president del Consell Comarcal, Josep Perpinyà, va avançar que caldrà «col·laborar amb el sector privat per ser útils, ja que a les muntanyes del Baix tenim la particularitat que hi ha molta part de propietat privada».

Sant Boi va formar part del grup impulsor inicial del conveni, el 2006, juntament amb Begues, Gavà, Viladecans, Sant Climent, Santa Coloma, Torrelles, Sant Vicenç, Pallejà, Cervelló, la Palma, Corbera, Vallirana i Olesa de Bonesvalls. En el nou conveni, marxa Olesa però s’incorporen tres municipis de la banda alta de la comarca: Martorell, Sant Andreu de la Barca i Castellví de Rosanes.

Els alcaldes i regidors signants // Jordi Julià

Recomanacions personalitzades