Sant Jordi 2016: llibres, roses, vermut i paraigües

El centre històric de Sant Boi ha estat l’epicentre d’una diada de Sant Jordi marcada pels constrastos: un matí radiant que ha fet bullir les parades de llibres i roses i una tarda ventosa i de pluja que ha convertit el que es presentava com una diada de vermut en una de paraigües.

Una de les parades de llibres plenes a vessar // Marc Pidelaserra

Una de les parades de llibres plenes a vessar // Marc Pidelaserra

S’aixeca el dia i centenars de persones comencen una de les jornades més frenètiques de l’any. És l’únic dia que hi ha cues a les floristeries i a les llibreries. És l’únic dia on l’aroma de les flors es barreja amb les de l’impremta. La plaça de l’Ajuntament i la rambla Rafel Casanova s’omplen de parades que rebran la visita de milers de persones buscant sorprendre a qui s’estimen amb roses i llibres.

La rambla Rafael Casanova és el nucli literari. Les quatre parades de les llibreries Isart, Les Hores, Barbus i l’Abacus, a més de la botiga de còmics Roymac, han estat permanentment envaïdes durant tot el matí. La gent demanava sobretot per autors coneguts com Víctor Amela, Sergi Pàmies i Empar Moliner, tot i que la literatura infantil ha estat una de les grans revelació. I és que un Sant Jordi en dissabte i cel radiant ha fet sortir a les famílies en massa, i els carrers de la ciutat estaven plenes d’infants. A la plaça de l’Ajuntament es concentraven les activitats infantils, amb tallers i espectacles per a la canalla. Tot amenitzat per un piano que diversos valents han fet sonar durant tota la jornada.

A mesura que avançaven les hores i el sol apretava, les terrasses dels bars s’anaven omplint. A la plaça Catalunya, les taules de les terrasses dels bars eren plenes de roses, llibres, cerveses i patates fregides. Sant Jordi festiu ha esdevingut el pretext perfecte per trobar-se i prendre el vermut al sol.

Marianao recupera el Quiosc

El quiosc de la plaça Generalitat reobre amb una nova finalitat // Marc Pidelaserra

El quiosc de la plaça Generalitat reobre amb una nova finalitat // Marc Pidelaserra

Mentre el centre històric era un formigueig cultural i la plaça Catalunya la capital de la terrassa, Marianao estava d’estrena. Sis joves amb un somriure infinit als llavis han reobert el quiosc de la plaça Generalitat, realitzant un projecte sociocomunitari que pretén dinamitzar la plaça. Intercanvi de llibres, taller de manualitats per infants, recollida de propostes… curiosos i compromesos amb el barri s’acostaven al quiosc per veure què hi passava, i com hi podien participar. Està previst que a primers de juny es faci la inauguració oficial del quiosc.

L’hora d’obrir el paraigües

Si el matí ha estat radiant i una explosió de vida, la tarda ha estat tot el contrari. Els núvols han anat cobrint el cel i els paradistes miraven més cap al cel que no pas una altra cosa. A quarts de set les primeres gotes han dissuadit a gran part de la gent de continuar al carrer, fet que ha deslluït la jornada. Justament a aquella hora diversos autors locals estaven signant llibres, com Pedro I. López, Raquel Gu o Sergi Purcet. I hi havia programades una trobada de dracs i una cercavila. Els vermuts i la parsimònia es van convertir en corredisses i paraigües, trencant la màgia d’una diada en festiu que es farà llarg esperar tot un any fins la següent.

 

 

Recomanacions personalitzades