La reivindicació dels drets laborals i socials es fa present a l’ofrena floral a Rafael Casanova

L’ofrena floral de l’11 de setembre a la tomba de Rafael Casanova ha tingut espai per reivindicar els drets laborals i socials més enllà dels nacionals. Els treballadors de Valeo i Inovyn-Solvay s’han fet sentir. Els Gegants de Sant Boi han entregat la bandera que s’ha hissat a la plaça.

Hissada de la senyera davant l'església de Sant Baldiri // David Guerrero

Hissada de la senyera davant l’església de Sant Baldiri // David Guerrero

El focus de l’11 de setembre es posa des de fa uns anys en l’acció reivindicativa que a mitja tarda organitza l’Assemblea Nacional Catalana, però a Sant Boi la Diada comença a primera hora amb representació del catalanisme d’una manera més transversal.

La tradicional ofrena floral a la tomba de Rafael Casanova ha aplegat a representants polítics locals, comarcals i autonòmics. La representació de la Generalitat ha anat a càrrec del conseller de Cultura, Ferran Mascarell, que ha estat el primer en dipositar les flors juntament amb l’alcaldessa de Sant Boi, Lluïsa Moret.

També han assistit a l’ofrena el diputat adjunt d’Urbanisme i Habitatge de la Diputació de Barcelona, Josep Ramon Mut (ERC), el president del Consell Comarcal del Baix Llobregat, Josep Perpinyà (PSC), i el vicepresident de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, Antoni Poveda (PSC). Alcaldes i alcaldesses del Baix Llobregat i representants dels partits polítics i sindicats també han fet la seva ofrena. Entre ells, la número 2 del PSC, Eva Granados, i el portaveu d’ICV al Congrés dels Diputats, Joan Coscubiela. Tampoc han faltat prop d’un centenar d’entitats santboianes, que han anat desfilant una rere l’altra amb flors a la tomba de Rafael Casanova.

Reivindicació laboral i social

Els treballadors de Valeo han protestat contra el tancament de la seva planta de Martorelles // David Guerrero

Els treballadors de Valeo han protestat contra el tancament de la seva planta de Martorelles // David Guerrero

No han portat flors però s’han deixat sentir a l’exterior de l’església els treballadors de dues empreses que es troben amenaçats de tancament: Valeo i Inovyn-Solvay. «Volem viure i treballar a Catalunya», cridaven els treballadors de Valeo, amenaçats pel trasllat de la producció de la seva planta de Martorelles a Saragossa. Una desena de persones han aprofitat la Diada per donar a conèixer la seva situació i exigir al govern català que actuï. També han estat presents els treballadors d’Inovyn-Solvay, empresa que fabrica PVC a Martorell i que es troba en situació de risc per una sanció milionària del ministeri d’Indústria que pot acabar comportant acomiadaments.

L’alcaldessa de Sant Boi, Lluïsa Moret, ha centrat en ells el seu discurs institucional un cop acabada l’ofrena floral. «La Diada és un moment de commemoració històrica però també de reivindicació dels drets laborals i socials», ha afirmat. Moret ha valorat que el país passa per un moment de reptes i ha fet una crida a actuar sempre en un clima de «convivència, respecte i civisme».

Els Gegants de Sant Boi entreguen la bandera

Abans de la ofrena floral s’ha hissat la senyera a la plaça Mossèn Jaume Oliveras, davant de l’església de Sant Baldiri, mentre les corals interpretaven el cant de la senyera. La bandera l’han entregat a les autoritats en Baldiri i la Ramona, els Gegants de Sant Boi, que celebren aquest 2015 les seves noces de plata.

L’altre punt de cultura popular l’han posat els castellers de Castelldefels, que han aixecat un pilar a l’interior de l’església un cop finalitzada l’ofrena floral. L’anxaneta ha desplegat una senyera al toc de la gralla. Un cop finalitzat l’acte -amb alguns crits d’independència-, els gegants esperaven de nou a la plaça per fer una ballada amenitzant la sortida de l’església.

Recomanacions personalitzades