El PSC torna a ser la força més votada a Sant Boi mantenint els 10 regidors que tenia i guanyant la confiança de 2.000 ciutadans més que fa quatre anys. ICV també manté resultats i permet revalidar el pacte de govern. Entren a la sala de plens Ciutadans, ERC i Gent de Sant Boi mentre que Plataforma per Catalunya no aconsegueix representació.
Les urnes han aprovat el relleu que els socialistes van fer fa un any amb Lluïsa Moret com alcaldessa. El PSC ha aconseguit 10.874 vots (32,47% dels vots totals), 2.123 més que fa quatre anys. El partit que governa des de l’any 1979 a la ciutat ha estat la força més votada a tots els barris. La participació ha estat gairebé 7,5 punts més alta que als anteriors comicis (54,96%) el que ha provocat que tot i guanyar vots els socialistes es quedin amb els mateixos 10 regidors que tenien.
A falta de majoria absoluta, la governabilitat dependrà d’un altre partit. El segon més votat ha estat ICV-EUiA-MES, amb quatre regidors obtinguts amb 4.496 vots (13,42%). Ara faltarà veure si els ecosocialistes estan disposats a revalidar el pacte que han mantingut durant els últims anys. Si ICV no vol, el PSC podria arribar a acords de manera estable o puntual amb Ciutadans i ERC, dos noves forces polítiques que irrompen amb força a la sala de plens i que obren un ventall de possibilitats a l’alcaldessa, Lluïsa Moret.
Noves forces reemplacen partits clàssics
Tres nous partits entren amb força a la sala de plens. Ciutadans ha estat el tercer partit més votat. L’exregidora del PP Olga Puertas ha aconseguit tres regidors amb 4.147 vots (12,38%) i passa per davant del seu anterior partit, que s’ha quedat amb dos, deixant de ser el principal partit de l’oposició caient fins a convertir-se en sisena força.
Una altra dels nous partits que passa per davant dels popular i que entra a l’Ajuntament és ERC, també amb tres regidors gràcies als 3.876 vots aconseguits (11,57%). L’altre partit que entra és Gent de Sant Boi, en aquest cas amb dos regidors al obtenir 2.799 vots (8,36%).
Els tres partits nous que aconsegueixen representació a la sala de plens ho fan en detriment de partits tradicionals que passen a ocupar una posició irrellevant. El PP perd la meitat de la representació que tenia i es queda amb dos regidors. De 4.933 vots al 2011 passa a 2.690 (8,03%). Convergència i Unió es queda amb només un regidor. És el partit amb menys representació a la sala de plens, només entrarà el seu cap de llista al baixar de 3.359 vots fa quatre anys a 1.934 aquest cop. De fet, ha vorejat el llindar necessari per entrar a l’Ajuntament, aconseguint el 5,77% dels vots.
Més forta encara ha estat la caiguda de Plataforma per Catalunya, que no ha aconseguit els vots suficients per obtenir representació a la sala de plens i s’ha quedat sense representació. Ha aconseguit 1.605 suports, el que representa el 4,79% dels vots totals, i no repetirà amb cap dels tres regidors que va obtenir l’anterior legislatura.