El ple municipal aprova una moció de rebuig a la suspensió del Tribunal Constitucional de la llei que prohibeix tallar els subministraments energètics a les famílies sense recursos. La moció presentada per CiU compta amb el suport de PSC i ICV. El PP vota en contra i PxC s’absté.
L’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat ha aprovat en el ple municipal del mes de novembre una moció presentada pel grup de Convergència i Unió en rebuig a la impugnació i la suspensió per part del Tribunal Constitucional de la norma catalana que prohibia tallar la llum o el gas durant els mesos d’hivern a les famílies amb menys recursos. El passat mes d’octubre el govern espanyol va veure en el decret una invasió de competències per part de la Generalitat i va presentar un recurs al Constitucional que ha estat admès a tràmit al·legant que el decret supsoa una discriminació respecte els ciutadans de la resta de l’Estat.
El text de la moció, exposat pel portaveu de CiU, Jordi Garcia, expressa el seu rebuig a la postura del TC i del govern espanyol, al que qualifiquen d’«insensible» i recorda que, segons dades de l’IDESCAT, «300.000 famílies tenen problemes per mantenir casa seva a una temperatura adequada durant l’hivern» a Catalunya. Com que la suspensió temporal del Tribunal Constitucional té efectes retroactius a 24 de setembre (data en què l’executiu espanyol va presentar el recurs), les 895 famílies que s’havien acollit a les garanties ofertes pel decret tornen a quedar exposades a talls en els subministraments en cas d’impagament.
El PSC ha donat suport a la moció, lamentant que tot i això «la Generalitat no demostra suficient compromís amb aquesta problemàtica». En la mateixa línia s’ha mostrat el seu soci de govern, ICV-EUiA. La portaveu dels ecosocialistes, Alba Martínez, s’ha mostrat sorpresa pel fet de que fos CiU qui presentés la moció i ha aprofitat per recordar als convergents que «el govern de Catalunya té damunt la taula moltes propostes del nostre partit i encara esperem que actuï d’alguna manera».
Per la seva banda, Plataforma per Catalunya s’ha abstingut. Deixant clar que ells estan a favor de la normativa impugnada, el portaveu del partit, David Parada, fart de que per a CiU la culpa sempre sigui de Madrid ha assegurat: «Trobem molt fort que la moció la presenti el partit que governa a Catalunya i que no ha parat de fer retallades que han afectat a una gran part de la població catalana».
L’únic partit que ha votat en contra de la moció ha estat el PP, qui ha utilitzat el seu torn per afirmar que «no volen discriminacions entre ciutadans del mateix país ja que el problema afecta tant a catalans com a persones d’altres comunitats autònomes».
Un problema que afecta a 300.000 famílies
La pobresa energètica és una amenaça per a més de 300.000 famílies catalanes, segons els càlculs de la Taula de la Pobresa Energètica, que reuneix diverses entitats socials. Aquestes mateixes entitats han demanat a la Generalitat que creï un fons de suficiència dotat amb uns 240 milions d’euros per cobrir els impagaments amb les companyies i les necessitats dels consumidors més pobres. L’executiu català, però, considera que no pot afrontar aquesta suma en solitari.
El Parlament de Catalunya va aprovar una moció que instava al govern català a promoure les mesures necessàries per combatre la pobresa energètica i evitar els talls indiscriminats dels subministraments a les famílies en situació de vulnerabilitat. Això va ser a l’abril del 2013. En un any i mig s’han acollit només unes 800 famílies al decret.