Un israelià i un palestí construeixen la pau al Barrejant

Meir Margalit, israelià i Issa Amro, palestí, han conversat sobre com construir la pau en un dels conflictes més llargs i enquistats del planeta demostrant que es poden arribar a entendre. La primera jornada del Barrejant’14 ha acabat amb el tradicional sopar de la solidaritat santboiana acompanyat de la veu de la cantant Rosa Sánchez. 

El públic va escoltar atentament les reflexions de Meir Margalit i Issa Amro // David Guerrero

El públic va escoltar atentament les reflexions de Meir Margalit i Issa Amro // David Guerrero

La dinovena edició del Barrejant es va engegar aquest divendres a la sala petita de Can Massallera. Cinc sofàs i una taula eren l’escenari ideal perquè el públic que va omplir la sala escoltes les dues visions del conflicte palestí – israelià. Punts de vista que van ajudar a desmuntar mites i prejudicis, com el de que tots els israelians defensen l’ocupació del territoris palestins. I és que Meir Margalit, israelià nascut a Argentina i que viu a Jerusalem, va fer un discurs pro-palestí que va sorprendre a molts dels assistents que comentaven a la sortida l’alegria perquè hi hagin «polítics israelians que defensin la fi de l’ocupació i el retorn de les terres als palestins».

Meir Margalit va trencar el gel responent a una de les preguntes claus per entendre el seu posicionament davant el conflicte. L’ex regidor a l’Ajuntament de Jerusalem pel partit polític Meretz, d’esquerres i verd, explica: «El meu canvi de mentalitat va ser quan estava ferit a l’hospital i vaig veure mares palestines veient als seus fills morir, i vaig entendre que cada ideologia té un preu i que jo no estic disposat a pagar aquest preu», va sentenciar davant una sala a la que va captivar amb el seu carisma.

Des de llavors lluita dins la política local del seu «estimat Jerusalem» com ell mateix defineix a una ciutat plena de contrastos. «Jerusalem és la no ciutat, no tenim cap denominador comú per sentir-nos tots part d’una mateixa ciutat», comenta Margalit, ferri defensor de la partició de la ciutat en totes les parts que calgui «ja que jo no sóc ningú per decidir sobre la vida dels palestins o dels jueus ortodoxes», detalla.

Meir Margalit (segon per la dreta) i Issa Amro (tercer per la dreta) van exposar els seus punts de vista a Can Massallera // David Guerrero

Meir Margalit (segon per la dreta) i Issa Amro (tercer per la dreta) van exposar els seus punts de vista a Can Massallera // David Guerrero

Issa Amro (segon per l'esquerra) i Meir Margalit (primer per la dreta) van demostrar que palestins i israelians es poden entendre // David Guerrero

Issa Amro (segon per l’esquerra) i Meir Margalit (primer per la dreta) van demostrar que palestins i israelians es poden entendre // David Guerrero

Per la seva banda, en el discurs d’Issa Amro, palestí resident a Hebrón i que ha estat detingut 25 vegades l’últim any, es nota una gran necessitat d’explicar al món les horribles condicions de vida dels palestins a causa de l’ocupació d’Israel. «El 70% de la població de la meva ciutat no treballa i no perquè no estiguem qualificats professionalment sinó perquè l’exèrcit d’Israel ha tancat en els darrers anys més de 18.000 negocis i botigues de palestins», narra Amro, amb una mirada enfadada, de qui lluita des de fa anys per denunciar les injustícies del seu poble.

Influenciat per haver llegit de jove les vides de Gandhi i Martin Luther King, aquest pacifista palestí també aprofita per explicar la importància de les dones en la societat palestina, i coincideix amb Margalit en afirmar que «si el conflicte estigués en mans de les dones, fa dècades que s’hagués solucionat». 

Tret de sortida del Barrejant’14

La xerrada va ser moderada per Josep Maria Royo, investigador i politòleg especialista en temes de pau, i Salwa L’Aouaji El Gharbi, cap del departament de Drets Humans i Diversitat Cultural d’UNESCOCAT. Ells van ser els encarregats de presentar als dos ponents, i d’anar fent les preguntes per conduir la xerrada i passar d’un tema a l’altre.

Prèviament, Alba Martínez Velez, regidora de Cooperació, Pau i Solidaritat de l’Ajuntament de Sant Boi, va pujar al faristol per explicar que l’objectiu final d’aquest Barrejant és que «després de tres dies de reflexió i de tenir el privilegi d’escoltar els testimonis d’aquests 6 activistes, cadascú de nosaltres es senti més responsable i més activista que mai per lluitar per un món en pau». Per la seva banda, l’alcaldessa, Lluïsa Moret, va cloure la xerrada agraint als activistes la seva presencia a la ciutat i va voler destacar «la importància de recuperar els somnis i l’esperança, per construir entre tots un món més just i un món en pau».

La cantant Rosa Sanchez, acompanyada dels seus músics, va sorprendre amb una potent veu. // Maria Roda

La cantant Rosa Sanchez, acompanyada dels seus músics, va sorprendre amb una potent veu i uns ritmes molt animats. // Maria Roda

Després de la xerrada es va celebrar el ja tradicional Sopar de la Cooperació i Solidaritat Santboiana. El menjar va anar a càrrec aquest any de la ONGD Juan Ciudad i va aplegar 140 persones que també van gaudir del audiovisual ’12 mesos de cooperació santboiana’ on les entitats locals van mostrar la seva tasca en els països del Sud.

La nit va tancar amb l’actuació musical de Rosa Sánchez Quinteto, una gran veu de la música mexicana, amb arrels a Costa Rica i que va treure a ballar als assistents amb els seus ritmes caribenys i les seves lletres carregades d’alegria i optimisme.

Recomanacions personalitzades