El Museu de Sant Boi recupera el llegat de Miquel Rué, el pintor oblidat de la ciutat

El Museu de Sant Boi acull l’obra del pintor santboià Miquel Rué en una exposició temporal que s’inaugura l’1 de desembre. La mostra posa en valor l’obra i la vida d’un artista local gairebé desconegut, mort prematurament a París l’any 1967.

Imatge del cartell de l’exposició // Museu de Sant Boi

Aquest diumenge, 1 de desembre, el Museu de Sant Boi inaugura l’exposició ‘Descobrim a Miquel Rué: el pintor oblidat de Sant Boi’. La mostra proposa un viatge a través de l’obra i la història del pintor santboià Miquel Rué (1929 – 1967), un talent que va quedar oblidat en la història de l’art contemporani català.

Miquel Rué va ser un pintor abstracte d’època de postguerra i que ara, amb aquesta exposició, torna a l’escenari artístic després de dècades d’oblit. Mort a París l’any 1967, l’artista santboià havia desaparegut del radar dels historiadors i aficionats a l’art fins ara, quan la seva obra s’ha redescobert com un gran tresor artístic de les avantguardes a Catalunya. La seva pintura suggereix immensitats còsmiques i enigmes de força visual, connectant amb sensibilitats pròpies del segle XXI.

L’exposició, de caràcter temporal, es podrà visitar fins al 23 de març de 2025, oferint als visitants l’oportunitat de redescobrir un creador que va contribuir, des del silenci, al desenvolupament de l’art contemporani català. Des del museu es convida tothom a conèixer aquesta obra inèdita i connectar amb un talent que ara es reivindica com a patrimoni cultural de la ciutat. L’acte d’inauguració se celebrarà el diumenge 1 de desembre a les 12 del migdia a la sala d’exposicions del museu, situada al carrer del Pont, número 7. 

Un llegat redescobert

La vida de Rué va estar marcada pel seu compromís amb l’art. Després d’iniciar una carrera humil, però decidida, cercant noves formes d’expressió artística, va marxar a París per construir un futur des de zero. Allà va començar a fer-se un lloc en el panorama artístic, col·laborant amb la prestigiosa galeria Suzanne de Koninck. Tanmateix, quan la seva obra començava a consolidar-se a la capital francesa, la mort el va sorprendre el 1967, amb només 37 anys, interrompent la seva trajectòria com a artista. La seva dona, Maria Calero, va decidir guardar les seves obres en secret durant dècades. Aquest silenci va relegar Rué a l’oblit fins avui, quan la seva obra torna a veure la llum per captivar noves generacions.

Les pintures de Miquel Rué, nascudes en un context d’introspecció i solitud, exploren la immensitat còsmica. Malgrat el triomf del Pop Art en els anys seixanta, Rué va mantenir la seva aposta per una abstracció íntima i universal, abordant l’univers com una realitat inabastable i plena d’enigmes.

Aquesta exposició ofereix als visitants una oportunitat única per connectar amb un somni artístic truncat, però vigent. En un món contemporani marcat per les angoixes planetàries i la fascinació pel desconegut, les obres de Rué continuen sent eines per reflexionar sobre la petitesa de la humanitat davant l’infinit.

Horaris i més informació 

El Museu de Sant Boi compta amb tres espais museístics: les Termes Romanes (actualment tancades per obres de rehabilitació), la Torre de Benviure i l’edifici principal ubicat a Can Barraquer, una casa pairal del segle XVII que fou la residència dels darrers anys de Rafael Casanova. Aquest edifici acull tant l’exposició temporal Descobrim a Miquel Rué: el pintor oblidat de Sant Boi, com dues exposicions permanents: Sant Boi: Temps i espai, situada al primer pis, que ofereix un recorregut històric des del període ibèric fins a l’actualitat, i Rafael Casanova i el seu temps, al segon pis, que explora la figura de Casanova mitjançant una recreació interactiva.

Durant la Fira de la Puríssima, els dies 6, 7 i 8 de desembre, l’entrada al museu serà gratuïta d’11 a 14 del matí i de 17 a 20 d ela tarda (diumenge 8 a la tarda, tancat). Els preus habituals són de 2 euros per a la visita a Can Barraquer i 3 euros per al ticket combinat d’accés als tres espais del museu.

Recomanacions personalitzades